Rat zbog HDZ-ovog videa

Bosilj u otvorenom pismu tvrdi da Korotaj gleda u 'tuđa dvorišta' (i još dvije stvari oko izbora)

Objavljeno: 19.02.2016. 09:44

Zadnja izmjena: 19.02.2016. 09:56

Predsjednik povjerenstva za lokalnu upravu i samoupravu županijske organizacije HDZ-a, Marin Bosilj, obratio se danas otvorenim pismom Mirku Korotaj, bivšem načelniku Cestice, reagirajući zapravo na njegovo priopćenje za medije vezano uz objavu video uratka cestičkog HDZ-a (pročitajte ga ovdje).

U HDZ-u naime smatraju, kako piše u dopisu koji su uputili medijima, da je Korotaj neargumentirano spominjao i druge jedinice lokalne samouprave u državi, a među ostalima i općine Vidovec, Sveti Ilija te Vinicu. Ističu stoga da se otvorenim pismom obraćaju u ime svih načelnika i gradonačelnika iz redova HDZ-a Varaždinske županije.

- Žalosno je, neuobičajeno i potpuno neutemeljeno da u svom obraćanju uopće ne pobijate tvrdnje iznesene u video-uratku. Umjesto toga Vi gledate u –„tuđe dvorište“! - poručuju Korotaju HDZ-ovci, a ovo su njihove tri tvrdnje iz otvorenog pisma koje prenosimo u cjelosti:

1. "Prekinuli ste međusobno uvažavanje dužnosnika"

U Varaždinskoj županiji dosadašnja praksa svih čelnika (bez obzira na političku stranku) je bila međusobno uvažavanje i poštivanje te briga, rad i odgovornost prema vlastitim općinama i gradovima. Vi ste očito odlučili biti drugačiji od svih ostalih i prekinuti takvo ponašanje prema svojim kolegama u svom priopćenju u kojem ne obrazlažete stanje u svojoj Općini nego analizirate druge općine i gradove ne samo u našoj županiji nego i u cijeloj državi. Moramo Vam čestitati na takvoj hrabrosti i samouvjerenosti da ste kompetentni analizirati i ocjenjivati cijeli niz JLS-a sa područja cijele RH. HDZ Općine Cestica govori o problemu u Općini Cestica, a Vi im ne odgovarate na pitanja nego skrećete sa teme, vrludate po cijeloj Hrvatskoj. Zašto? Zato jer nemate odgovor i jer znate da ste Vi odgovorni za nepodmirene obaveze koje su glavni razlog prijevremenih izbora, a sve ostalo je stvar procedure.

2. "Stvorili ste nepodmirene obveze"

Svi načelnici i gradonačelnici iz naše županije vode brigu o svojim proračunima i svojim projektima osim Vas kolega Korotaj koji gledate u „tuđa dvorišta“. I tu se razlikujete od ostali čelnika, jer da ste gledali u svoj proračun i vodili brigu o trošenju novca iz istog ne bi Vam se dogodile ovakve dubioze i nepodmirene obaveze koje su i glavni razlog prijevremenih izbora u Općini Cestica. Da ste bili odgovorni prema proračunu ne bi stvorili tolike nepodmirene obaveze i ne bi došlo do  prijevremenih izbora. Znamo da ste tijekom prethodnih godine bili naučeni da vaši stranački vijećnici koji su imali većinu u općinskom vijeću prikrivaju vašu rastrošnost. Sada kada su vijećnici HDZ-a tražili da se to racionalizira kod Vas su izazvali zbunjenost i razočaranost jer nećete više moći trošiti novce poreznih obveznika bez polaganja računa javnosti. Vi ste jedini zakonski predlagatelj proračuna, a niste ga predložili stoga ste i jedini krivac za prijevremene izbore koliko god Vi to opovrgavali.

3. "Odlučili ste - radije novi izbori nego kontrola"

Odlučili ste - radije novi izbori nego kontrola nad trošenjem proračunskih sredstava. HDZ-ove načelnike i gradonačelnike iz ironije nazivate perjanicama i navodite uspješni pod navodnicima. Ti isti brinu o svojim proračunima i ne gledaju druge, a još manje ih vrijeđaju za razliku od Vas kolega Korotaj. Isto tako znaju razliku između namjenskog kreditnog zaduženja u realizaciji ili otplati i nepodmirenih obaveza za razliku od Vas koji ste ovim dopisom pokazali elementarno neznanje tako da nas niti ne čude ovakve dubioze u proračunu Općine Cestica koje ste Vi i vaša stranačka ekipa stvorili. Po ponašanju, uvažavanju i odgovornosti pokazali ste da Vi želite biti drugačiji od svih ostalih načelnika i gradonačelnika iz naše županije bez obzira da li oni dolazili iz HNS-a, HDZ-a, HSS-a ili SDP-a, ali nažalost u negativnom kontekstu.

Video prilog možete, pak, pogledati ovdje.

Komentari