HDZ će podržati odluku o nabavci i financiranju udžbenika osnovnoškolcima

Objavljeno: 10.11.2014. 10:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: eVaraždin.hr

Županijska organizacija HDZ-a poslala je priopćenje u kojem se osvrću na točku dnevnog reda sjednice Županijske skupštine sazvane ovog petka, a tiče se nabavke i financiranja udžbenika za osnovne škole.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Nakon gotovo šest mjeseci, odnosno održane tri sjednice Županijske skupštine, na dnevnom redu iduće sjednice napokon će se naći točka dnevnog reda „Prijedlog Odluke o kriterijima i načinu financiranja nabave udžbenika za osnovne škole“.

Ovom prilikom želimo svekoliku javnost podsjetiti na sljedeće: Klub vijećnika HDZ-a je još 26. lipnja 2014. godine pokrenuo Inicijativu da Županijska skupština Varaždinske županije raspravi i donese Odluku o pravu na besplatne udžbenike za učenike osnovnih i srednjih škola. Također, u isto vrijeme, zamoljene su i stručne službe Županije za pripremu prijedloga jedne takve Odluke.

Poslovnički rok za uvrštenje naše Inicijative u dnevni red je 60 dana, a od našeg je prijedloga proteklo dvostruko više vremena, što jasno pokazuje ažurnost administracije župana Štromara. Da je taj rok ispoštovan već bi ove godine svi osnovnoškolci na području Varaždinske županije imali pravo na besplatne udžbenike. Međutim, Kukuriku Skupštinska većina predvođena Županom, tj. HNS-om i SDP-om, do sada je izbjegavala donošenje navedene Odluke. Ne želimo vjerovati da je to bilo namjerno, već smo uvjereni kako je za to isključivi krivac „nesnalaženje“ aktualne županijske administracije.

S obzirom da je rok trajanja udžbenika do pet godina smatramo da bi Županija u suradnji s gradovima i općinama na svom području mogla osigurati udžbenike za sve školarce (osnovne i srednje škole). Pravo vlasništva na udžbenicima imala bi Varaždinska županija (škole), a svake nove školske godine ustupala bi ih na korištenje učenicima odgovarajućih razreda osnovnih i srednjih škola. U slučaju oštećenja udžbenika imala bi pravo regresne naplate od roditelja navedenog učenika.

Iako prijedlog Odluke koji će se naći pred županijskim vijećnicima, predviđa nabavu udžbenika samo za osnovnoškolce Klub vijećnika HDZ-a će je podržati, ali će i nadalje nastaviti s aktivnostima da se to pravo proširi i na srednjoškolce.

Komentari