priopćenje za javnost

Ivanečki HDZ: Pozivamo na jedinstvo i dajemo ove prijedloge za suočavanje s krizom

'Krenimo jučer misliti kako će biti sutra. Budimo primjer drugima kako se rješavaju problemi', poručuju iz HDZ-a i iznose svoja tri prijedloga...
Objavljeno: 18.09.2022. 17:49

Zadnja izmjena: 18.09.2022. 17:52

Foto: Zdenko Đuras, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca

Na tematskoj sjednici koju je sazvao predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenko Đuras, a koja je bila vezana uz problematiku opskrbe plinom, HDZ-ovi vijećnici istaknuli su kako je plin najveći ali ne i jedini izazov u ovom trenutku.

Građanima se, kako kažu, mora odgovoriti na tri vrlo važna pitanja: hoće li građani i građanke Grada Ivanca imati dovoljne količine plina tijekom zimskog perioda,  kolika će biti  cijena toga plina i tko će opskrbljivati plinom stanovnike Grada Ivanca? A to je, poručuju, rečeno upravo na jednoj od posljednjih sjednica Vlade.

- Zahvaljujući odlukama Vlade, plina će biti dovoljno i njegova cijena će biti regulirana prema vladinoj uredbi u iznosu od 0,3425 kuna po kilovatsatu (0,05 EUR/kWh). Gradska Plinara Zagreb-Opskrba time će se osigurati i moći će bez problema primiti građane i građanke grada Ivanca u svoj sustav - poručuju iz HDZ-a i dodaju kako su aktualno Vijeće pogodili problemi kao ni jedno prije (voda, otpoad, kamenolom, sada i velika energetska kriza.)

- I zato moramo biti kao jedno. Jedinstveni među nama, jedinstveni među, i s građankama, građanima i poduzetnicima, jedinstveni sa svima. Krenimo jučer misliti kako će biti sutra. Budimo primjer drugima kako se rješavaju problemi - zaključuju svoje opširno priopćenje i iznose svoja tri prijedloga:

  • 1) Poduzetništvu konktretne financijske potpore - Treba ozbiljno razmisliti da se poduzetništvu daju konkretne financijske potpore, smanje gradski porezi, prirez, komunalna naknada, vidi što se može napraviti oko cijena odvoza otpada, usluga korištenja vode… U konačnici, time ćemo im samo vratiti dio novca kojega oni, dakako, i svi koji su zaposleni, uplaćuju u Proračun. I osigurati im da to i u budućnosti mogu raditi.
  • 2) Jednokratna pomoć za umirovljenike - Predlažemo da se našim umirovljenicima, umjesto poklon paketa, uplati jednokratna pomoć te da sami biraju kamo će je usmjeriti, da je iskoriste za ono što im je u datom momentu najpotrebnije. U konačnici, njihova su to sredstva, koja su uplaćivali godinama, u doba svoga radnog vijeka. Naravno, uz ključnu korekciju, a ta je da kriterij ne budu godine života, već socijalni status, odnosno visina mirovina.
  • 3) Privremeno uvođenje vaučera - Razmotrimo mogućnost privremenog uvođenja vaučera građankama i građanima, umanjivanja komunalne naknade, cijena vode, smeća, odnosno sve na što mi možemo, kao Grad Ivanec, utjecati, a da se ne ugrozi stabilnost proračuna i pružatelja usluga. Naravno da će tako nešto za posljedicu imati prolongiranje nekih projekata, koji u ovom trenutku možda nisu najnužniji samim time što među njima ima i onih koji se obećavaju / najavljuju 15-ak godina, pa nisu napravljeni. Neka pričekaju još malo, ako se privremeno bez njih može.

Komentari