HDZ: "Kukurikavci" ponovnim glasovanjem o HRT-u povrijedili poslovnik

Objavljeno: 14.11.2014. 16:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Izvor: Anđelko Stričak

Na današnju sjednicu Županijske skupštine Varaždinske županije i problematiku HRT-a osvrnuo se svojim priopćenjem HDZ, nezadovoljan svime što se oko ovoga dogodilo.

Priopćenje HDZ-a, koje potpisuje predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak, prenosimo u cijelosti:

Na današnjoj 14. sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije kod izjašnjavanja vijećnika o zapisniku s prošle 13. i pretprošle 12. sjednice dogodio se presedan do sada nezabilježen u demokratskoj praksi u svijetu. Protivno odredbama Statuta i Poslovnika o radu Skupštine, aktualna skupštinska većina iz redova Kukuriku koalicije (HNS, SDP, HSU) prišla je ponovnom glasovanju o Inicijativi Kluba vijećnika HDZ-a o donošenju preporuke o određivanju sjedišta Regionalnog studija HRT-a Sjeverozapad u Varaždinu. Dakle, u tehničkoj točki usvajanja zapisnika „kukurikavci“ su najednom osjetili potrebu za ponovnim izjašnjavanjem o nečemu što je već ionako, protekom vremena i njihova nečinjenja dobilo svoj epilog!

Podsjećamo: nakon što smo tražili da se zauzme stav o tome kako HRT studio treba biti smješten u Varaždinu stavi na dnevni red 12. sjednice Županijske skupštine, ona nije niti održana zbog nedostatka kvoruma. 13. sjednica je, pak, završila, a da se nije utvrdio prijedlog preporuke. To se pokušalo učiniti do sada neviđenim manevrom izglasavanja odluke tijekom  usvajanja zapisnika na današnjoj sjednici!!! Radi cjelovite informacije građanima napominjemo kako je u međuvremenu potpisan Sporazum između HRT-a i Međimurske županije da će sjedište Regionalnog studija HRT-a Sjeverozapad biti smješteno u Čakovcu. I u takvim okolnostima Kukuriku skupštinska većina danas prilazi izglasavanju Preporuke! Sramotno, komično i podcjenjivački prema interesima građana Varaždinske županije, a usuđujemo se reći i prema nama kao predlagačima ove točke.

Iz svega zaključujemo samo jedno – da su namjerno tako dugo odugovlačili s izglasavanjem Preporuke jer nisu bili ZA to da sjedište studija HRT bude u Varaždinu. Današnje glasovanje o točki prošle sjednice koja je završila sa svojim radom (o navedenoj Inicijativi i to kod usvajanja zapisnika) nije zabilježena nigdje u demokratskom svijetu. Prema Statutu i Poslovniku, ako su željeli prilagoditi si tekst Preporuke trebali su ponovo uvrsiti u dnevni red, o njoj održati raspravu i tada ponovo prići glasovanju.

Zbog navedenih razloga, nasilja nad demokracijom i procedurom, Klub vijećnika HDZ-a nije si želio dopustiti sudjelovanje u navedenom, pa su naši vijećnici bili suzdržani.

Samo zato jer Kukuriku ima većinu u Županijskoj skupštini, ne znači da mogu djelovati mimo utvrđenih demokratskih standarda i procedure, mimo Statuta i Poslovnika koji su oni predložili, a sve stranke koje sudjeluju u radu Županijske skupštine podržali.

Klub vijećnika HDZ-a će nastaviti s inicijativom da sjedište HRT-a bude u Varaždinu u Varteksvoj ulici, u zgradi HRT-a u izgradnji, a stranke Kukuriku koalicije molimo da nam u tome ne pomažu, jer bez njihove pomoći možda i uspijemo.

Komentari