priopćenje za medije

HDZ: Nakon inicijative Križanića i Stričaka, kreće izgradnja nasipa uz Plitvicu i biciklističko-pješačke staze

Objavljeno: 03.08.2023. 09:14

Zadnja izmjena: 03.08.2023. 09:14

Projekt koji su 2016. inicirali tada HDZ-ovi saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak, danas predsjednik Skupštine i župan Varaždinske županije, a radi se o uređenju rijeke Plitvice, prema riječima HDZ-a, uskoro kreće u realizaciju.

Riječ je o projektu vrijednom 1,67 milijuna eura za što je pripremljena dokumentacija te predstoji postupak javne nabave, a projekt predviđa izgradnju i uređenje nasipa u duljini 5.385 metara u dijelu toka rijeke Plitvice. Na inicijativu je nedavno u Skupštini Varaždinske županije podsjetio Križanić koji je od Hrvatskih voda zatražio informacije o stanju projekta, nakon čega je stigao odgovor da se uskoro može očekivati početak radova.

- Hrvatske vode tj. VGO za Muru i gornju Dravu, u protekla dva mjeseca pripremile su svu potrebnu dokumentaciju te je sredinom srpnja ove godine pokrenut postupak Prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima. Po provedbi savjetovanja, uz uvažavanje konstruktivnih prijedloga, pokrenut će se tijekom ovog mjeseca postupak Javne nabave za odabir izvođača radova - odgovor je iz Hrvatskih voda.

Sam projekt se financira iz NPOO programa, a ukupna investicija je 1,7 milijuna eura te se iznos odnosi na nasip i građevine vezane za obranu od poplave, kao temeljne zadaće Hrvatskih voda. Hrvatske vode izgradit će i urediti sam nasip, a na temelju sporazuma s Gradom Varaždinom, na kruni nasipa izgradit će se pješačko/biciklistička staza sa svim sadržajima.


Priopćenje za medije prenosimo u nastavku u cijelosti:

Projekt koji su još 2016. inicirali tada HDZ-ovi saborski zastupnici Josip Križanić i Anđelko Stričak, danas predsjednik Skupštine i župan Varaždinske županije, a radi se o uređenju rijeke Plitvice, uskoro kreće u realizaciju. Riječ je o projektu vrijednom 1,67 milijuna eura za što je pripremljena sva potrebna dokumentacija te predstoji postupak javne nabave, a sam projekt predviđa izgradnju i uređenje nasipa u duljini 5.385 metara u dijelu toka rijeke Plitvice na području grada Varaždina.

Podsjetimo, još 2016. na inicijativu tadašnjih saborskih zastupnika iz redova HDZ-a Josipa Križanića i Anđelka Stričaka, došlo se na ideju uređenja rijeke Plitvice po modelu i u svrhu obrane od poplava, ali i u svrhe turističkog obogaćenja dijela županije u smislu izgradnje biciklističko/pješačkih staza.

Na navedenu inicijativu je nedavno u Skupštini Varaždinske županije podsjetio sam Križanić koji je od Hrvatskih voda zatražio informacije o stanju projekta, nakon čega je stigao odgovor da se uskoro može očekivati početak radova.

-Nakon inicijative saborskih zastupnika, krenulo se u realizaciju projekta „Uređenja lijeve obale rijeke Plitvice od Zagrebačke ulice do mosta u naselju Gojanec (grad Varaždin)”. Hrvatske vode tj. VGO za Muru i gornju Dravu, u protekla dva mjeseca pripremile su svu potrebnu dokumentaciju te je sredinom srpnja ove godine pokrenut postupak Prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima. Po provedbi savjetovanja, uz uvažavanje konstruktivnih prijedloga, pokrenut će se tijekom ovog mjeseca postupak Javne nabave za odabir izvođača radova - odgovor je iz Hrvatskih voda.

Sam projekt se financira iz NPOO programa, a ukupna investicija je 1.672.307,39 Eura te se iznos odnosi na nasip i građevine vezane za obranu od poplave, kao temeljne zadaće Hrvatskih voda. Ukupna duljina nasipa je 5.385 m. Predsjednik Skupštine Križanić zadovoljan je što se kreće s projektom te je uz izgradnju nasipa, odnosno stvaranje preduvjeta za obranu od moguće poplave, istaknuo i turističko-rekreacijski segment projekta.

-Kada smo kolega Stričak i ja inicirali ovaj projekt imali smo jednu puno širu sliku osim same izgradnje nasipa, a radi se o izgradnju pješačko-biciklističke staze na samom nasipu. To znači da će područje uz rijeku Plitvicu zaživjeti i da stvaramo jedan novi sadržaj, kako za naše sugrađane, tako i za turiste koji dolaze u Varaždinsku županiju na aktivan odmor - kazao je Križanić.

Naime, Hrvatske vode izgradit će i urediti sam nasip, a na temelju sporazuma s Gradom Varaždinom, na kruni nasipa izgradit će se pješačko/biciklistička staza sa svim sadržajima. Prema sporazumu, te će radove financirati Grad Varaždin u približnom iznosu od 800 tisuća eura.

I dok se ovaj dio projekta odnosi na tok rijeke Plitvice kroz grad Varaždin, planovi idu dalje.

-Što se tiče nastavka projekta uređenja rijeke Plitvice tj. izgradnje nasipa s ciljem obrane od poplava te izgradnje biciklističko/pješačkih staza u nastavku od mosta u Gojancu prema naselju Vidovec i nastavku izgradnje nasipa s biciklističko-pješačkom stazom od Zagrebačke ulice u Varaždinu u smjeru naselja Jalžabet i Vrbanovec tj. nizvodno na rijeci Plitvici, obavještavamo vas da je to također bila zamisao dvojice navedenih saborskih zastupnika. Cilj je izgradnje nasipa uzvodno i nizvodno na rijeci Plitvici s obogaćenim sadržajem biciklističko/pješačke staze - poručuju iz Hrvatskih voda koje su, temeljem Zakona o vodama, pokrenule postupke evidentiranja prirodnih vodotoka u katastru i zemljišnoj knjizi s ciljem osiguranja površina za izgradnju nasipa.

Kako navode u Hrvatskim vodama, prioritet je rijeka Plitvica na području grada Varaždina i općine Vidovec, približne duljine 5 km te na područjima općina Kneginec, Jalžabet do naselja Vrbanovec u općini Martijanec, približne duljine 7 km.

Hrvatske vode će ponuditi način sufinanciranja po dosadašnjem modelu s Gradom Varaždinom i novouključenim općinama Vidovec, Kneginec, Jalžabet i Martijanec kao i Varaždinskom županijom, s ciljem poboljšanja turističke ponude varaždinskog kraja.

-Ovo je projekt u koji je od samog početka uključen Grad Varaždin, a naišao je na podršku prijašnjeg i sadašnjeg gradonačelnika tj. Čehoka i Bosilja. Uvjeren sam da će dobiti podršku i općinskih načelnika općina kroz čija područja se planira njegov nastavak. Po njegovoj realizaciji područje uz Plitvicu na potezu Vrbanovec - Varaždin - Vidovec biti će još jedna zona rekreacije, pješačko-biciklističke staze - naglasio je Križanić.

Komentari