Zakon o osobnoj asistenciji

HDZ-ovi zastupnici: Osobe s invaliditetom konačno postaju subjekt djelovanja i življenja

Objavljeno: 04.04.2023. 15:30

Zadnja izmjena: 04.04.2023. 15:30

HDZ-ovi saborski zastupnici Nadica Dreven Budinski, Damir Habijan i Siniša Jenkač, danas su održali konferenciju za medije na kojoj su govorili o prijedlogu Zakona o osobnoj asistenciji.

Kako su tom prilikom rekli, ovim će se Zakonom osobama s invaliditetom napokon omogućiti da ostvare jedno od temeljnih ljudskih prava: pravo na život u zajednici. Dodano je kako ukupni broj osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj iznosi 624 tisuće, dok institut osobne asistencije postoji od 2006. godine, ali se provodio kroz određene socijalne projekte i bazirao se na projektno financiranje i projektnu suradnju, nije bio osiguran na ovaj način kroz zakon i nije bio obveza države.

Dodali su kako se pružanje usluga trenutno bazira putem 173 udruge iz civilnog društvate kako će se stupanjem na snagu Zakona o osobnoj asistenciji taj broj povećati na 688 potencijalnih pružatelja, a radi se o ustanovama kojima je osnivač Republika Hrvatska. Zaključno, rekli su kako će jedna od novina biti to što će biti obuhvaćeni i oni korisnici koji u potpunosti ovise o pomoći i njezi drugih osoba te obitelji u kojima je bračni ili izvanbračni partner, roditelj ili njegovatelj učestalo odsutan, dakle pomorci, vojne osobe, radnici u inozemstvu.

Komentari