HDZ proziva ministra Jakovinu i traži kontrolu smrznutog uvoznog mesa

HDZ Odbor za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo

Objavljeno: 24.10.2014. 19:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

HDZ Odbor za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo danas je u Jalžabetu održao konferenciju za medije na kojoj su članovi ove stranke skrenuli pažnju na izrazito loše stanje hrvatske poljoprivrede.

Najodgovornijim za ovo HDZ-ovci smatramo resorno ministarstvo, odnosno ministra Jakovinu i njegov timom kojeg pozivaju da napokon preuzme odgovornost, prema hrvatskom poljoprivredniku i hrvatskom selu. Ministarstvo poljoprivrede, od dolaska ministra Jakovine, kažu članovi HDZ-a, je resor kojeg karakteriziraju kadrovske afere te nekompetentna i nestručna vodeća kadrovska struktura, slaba komunikacija i koordinacija s poljoprivrednicima, ali i s nacionalnim i EU institucijama.

- Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske u razdoblju 2014. – 2020. koji ministar Jakovina radi već 2,5 godine nije još odobren od strane Europske komisije. To je odgovornost Ministarstva poljoprivrede, a ne Europske komisije kako ministar Jakovina uporno želi prikazati. Najnovije službene primjedbe Europske komisije su stigle na adresu ministarstva te su iste ocijenjene kao ozbiljne. Komisija je službeno dostavila primjedbe. Ukupno je pristiglo preko 300 primjedbi na 40 stranica vezano za Prijedlog Programa koji je upućen u srpnju u Komisiju. EU sredstva za ruralni razvoj neće biti na raspolaganju Hrvatskoj dok se Program službeno ne odobri - kazao je Krunoslav Zmaić, predsjednik Odbora, pitajući se koliko će poljoprivrednih gospodarstava nakon Jakovine ostati.

On je istaknu da se HDZ-ov Odbor zalaže za novu političku platformu razvoja hrvatskog agrara u kojem će se uskladiti sustav, provedba i nadležnost uz uključivanje poljoprivrede u strategije od turizma do obrazovanja.

Josip Križanić se osvrnuo na aktualnu temu uvoza mesa u našu zemlju. Hrvatska i zemlje okruženja danas izvoze velike količine živih svinja u Srbiju i Mađarsku, rekao je Križanić, a istovremeno u Hrvatsku dolazi ogromna količina subvencioniranog, i to skrivenim subvencijama, mesa upitne kvalitete iz EU namijenjenog Rusiji.

- Mi ne možemo zabraniti uvoz mesa iz Europske unije, niti regulirati propisom starost mesa. Ali možemo, i moramo naći način stroge kontrole i nadzora deklaracije prvog smrzavanja i podrijetla smrznutog mesa kao i dodatne pretrage te kontrole ili dodatni monitoring sukladno Uredbi EU. Na primjer, Mađarska subvencionira klanje svinja i još neke stavke, a mi takve subvencije nemamo, ni javne ni skrivene. Ne koristimo ni mogućnosti subvencija iz programa ruralnog razvoja. Takva nelojalna konkurencija neminovno dovodi do kraha domaće stočarske proizvodnje, ali i klaonica i industrije, što ukazuju podaci o padu klanja i proizvodnje, ali i enormnog uvoza mesa u proteklih godinu dana. U prvih šest mjeseci ove godine prvi puta u povijesti uvoz svježeg svinjskog mesa veći je od zaklanih svinja u našim klaonicama. 50 klaonica ima EU izvozni broj, a od njih 3-4 rade s kapacitetom od možda 50 posto, a ostale s 10-ak posto - objasnio je Križanić.

Dodao je da kilogram žive vage svinje trenutno u EU stoji oko 80 centi i da treba objasniti domaćim proizvođačima da bez pomoći i udruživanja ne mogu opstati.

Podaci koje je iznio Križanić govore da prosječni prihod EU poljoprivrede u zadnjih godinu dana raste po godišnjoj stopi od 3 posto, dok u istom periodu u Hrvatskoj pada po stopi od 12 posto. HDZ traži strogi nadzor i kontrolu deklaracije prvog smrzavanja te podrijetla smrznutog uvoznog mesa, subvencioniranje domaćih stočara, javnu kampanju domaće proizvodnje i izradu strategije daljnje održivosti i konkurentnosti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Okupljanje članova Odbora bila je prilika da Anđelko Stričak, predsjednik HDZ-a varaždinske županije, komentira pozicioniranje HRT-ovog Regionalnog centra u Čakovcu, a ne u Varaždinu.

- Klub vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini od prvog se dana zalaže da sjedište bude u Varaždinu, u započetoj zgradi u Varteksovoj ulici. Najžalosnije u svemu tome je ponašanje župana Štromara i gradonačelnika Habuša koji se niti jednom rečenicom nisu o tome očitovali. Mi smo i dalje za to da Regionalni centar bude kod nas, jer koliko je poznato Čakovec nije trajno rješenje - rekao je Stričak.

Komentari