HDZ: Županijski proračun je doslovno nepopravljiv

Županijski HDZ

Objavljeno: 12.12.2014. 13:13

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

- Na proračun Varaždinske županije za 2015. godinu nismo uložili nikakve amandmane, jer je cijeli proračun doslovno nepopravljiv - kazao je Anđelko Stričak, predsjednik županijskog HDZ-a, na današnjoj konferenciji za medije u Varaždinu.

Županijski HDZ je na izglasavanju proračuna u Županijskoj skupštini bio protiv.

Proračunom je predviđeno 28 milijuna kuna za tajne ugovore, napominje Stričak.

- Smatramo da je to nedozvoljeno jer Županija troši proračunska sredstva poreznih obveznika na tajne ugovore. Županijska "Kukuriku" vast niti župan Štromar nisu se očitovali o novom Zakona o porezu na dohodak kojim će Županija prihodovati 22 posto manje. O tome je čak progovorila i perjanica SDP-a, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji proziva svoje stranačke kolege, premijera Milanovića i ministra financija Borisa Lalovca, "da su ubili decentralizaciju" - rekao je Stričak.

Među boljkama županijskog proračuna Stričak ističe još da novca za općinske i gradske projekte ima samo u "arheološkom sloju"; svega 5000 kuna za zaštitu voda i 400 000 kuna za ceste. On dodaje da bolje nisu prošle niti udruge građana i sporta za koje ide svega 150 000 kuna, a za sva kulturno umjetnička društva predviđeno je 70 000 kuna.

- Također, 70 milijuna kuna odlazi na usluge. Ako tolika sredstva idu na usluge, između ostalog i intelektualne, onda se postavlja pitanje čemu Županiji zaposlenici. Uz to još 17 milijuna kuna odlazi na neraspoređene stvari; na nešto za što se ne zna namjena. Sredstva za gospodarstvo, obrtništvo, turizam i poljoprivredi jedva da se spominju. Županije su osnivane da pridonesu ravnomjernom razvoju naše domovine, a i da se pomogne gradovima i općinama kod njihovog ravnomjernog razvoja - napominje Stričak.

Predsjednik županijskog HDZ-a nije krio zadovoljstvo što su aktivisti njegove stranke na području županije prikupili 11 779 potpisa za predsjedničku kandidatkinju Kolindu Grabar - Kitarović, odnosno 1000 potpisa više od Kukuriku koalicije.

- Od izbora do izbora bilježi se trend povećanja potpore birača HDZ-u. Na ovim predsjedničkim izborima očekujemo pobjedu jer je Kolinda Grabar - Kitarović najbolja kandidatkinja nakon dr. Franje Tuđmana. Glas za Ivu Josipovića je glas za nesposobnu vladu Zorana Milanovića - završio je Stričak.

Komentari