uoči sjednice

HNS: 'Bosilj bi, radi zaštite budžeta građana, trebao povući točku o otpadu'

Objavljeno: 29.01.2022. 17:51

Zadnja izmjena: 29.01.2022. 17:51

Uoči nadolazeće sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, varaždinski HNS priopćenjem je pozvao gradonačelnika Nevena Bosilja da prije donošenja odluke o zbrinjavanju otpada pronađe "model koji će građane zaštiti od prevelikog udara na njihove budžete".

Kako stoji u priopćenju, smatraju da bi varaždinski gradonačelnik trebao pratiti model HNS-ove gradonačelnice Čakovca. Ona je, kako navode, povukla sa sjednice gradskog vijeća odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada, dok se ne donese određen model zaštite građana od prevelikih poskupljenja odvoza otpada, budući da će cijena odvoza i zbrinjavanja otpada rasti. Također smatraju da nije neophodno da se spomenuta odluka donese do kraja siječnja kako je bilo prvotno najavljeno, što ostavlja dovoljno prostora da se pronađe model koji će građanima osigurati sigurnost i niže cijene.

- Svjesni smo da se radi o usuglašavanju s posljednjim izmjenama Zakona o gospodarenju otpadom. No, osim što je gradska vlast dužna raditi po zakonu, dužna je i napraviti sve kako bi zaštitila svoje građane od velikih poskupljenja, posebice ranjive i ugrožene skupine društva. To je posebice važno u ovo vrijeme kada se najavljuju velika poskupljenja energenata, što bi moglo pokrenuti spiralu poskupljenja gdje će najviše stradati građani, posebno ranjive skupine - rekao je predsjednik varaždinskog HNS-a Igor Klopotan pozvavši gradonačelnika Bosilja da, ukoliko još nema razrađen model zaštite građana, tu točku povuće s dnevnog reda sjednice.

Komentari