Vrdoljak odbacuje HDZ

HNS i službeno odlučio o novom vodstvu, manje iznenađenje pozicija Matije Posavca

Objavljeno: 12.03.2016. 18:03

Zadnja izmjena: 12.03.2016. 18:39

Foto: PR HNS

Središnji odbor HNS-a predložio je ljude koji će 16. travnja, na 13. Saboru stranke, preuzeti vodstvo. Osim da će Matija Posavec biti kandidat za predsjednika Središnjeg odbora (funkciju koju je dosada obnašao Predrag Štromar), drugih novosti nema.

Kandidat za predsjednika stranke biti će Ivan Vrdoljak. Kao što je u javnost nedavno 'procurilo', Štromar će biti kandidat za njegovog zamjenika (zbog čega stranka mora mijenjati statut), dok se za potpredsjedničke dužnosti kandidraju Anka Mrak Taritaš i Srđan Gjurković.

Podsjetimo, spekulacije su do sada išle u smjeru da će potpredsjedničku dužnost preuzeti Matija Posavec. Jasno je, međutim, da funkcija šefa Središnjeg odbora nosi stvaran utjecaj, za razliku od potpredsjedničke, koja je više formalne naravi. S druge strane, zanimljivo, Središnji odbor Vesnu Pusić predložio je za počasnu predsjednicu, premda je za spomenutu titulu u nedavnoj TV emisiji rekla da joj se čini "penzionerskom".

"Odluka zrela i jednoglasna"

Kako bilo, rezime je to višetjednih razgovora u stranci i, kako ističu u HNS-u, jednoglasna odluka predsjedništva koju smatraju "odrazom političke zrelosti": - HNS u svom vrhu želi imati jaku, složnu ekipu koja će, umjesto da se međusobno sukobljava, u budućnosti zajedno preuzimati odgovornost, poručuju.

- U HNS-u vlada jedna dobra, sinergijska atmosfera. Stranka je u ovom trenutku u dobroj poziciji s Klubom od deset saborskih zastupnika, odličnim rezultatom na izborima i stasalom srednjom generacijom diljem Hrvatske. Ovo je naš korak prema novim, još boljim rezultatima – uvjerena je Vesna Pusić.

Njezinu izjavu prenosimo u cjelosti:

"Ni najmanja šansa za HDZ"

Time je proces generacijske tranzicije, kojega je Pusić najavila još prije tri godine, faktično završen, barem što se tiče odabira novog vodstva (Sabor će prema svemu sudeći biti formalnost). Što će to donijeti stranci, kako u cjelini tako i na sjeveru Hrvatske, posebno u Varaždinskoj županiji; u kojem smjeru će novo vodstvo (zao)krenuti, pokazat će vrijeme...

- Pitajte HDZ kad će se promijeniti da možemo uopće sjesti za stol - odgovorio je Vrdoljak na pitanje o mogućnosti suradnje HNS-a s HDZ-om, prenosi jutarnji.hr. Istaknuo je da za to ne postoji "ni najmanja šansa", jer "ekstremizam i populizam ne mogu biti prevladavajući elementi društva". HNS će, zaključio je, biti stranka s građanskim predznakom.

Komentari