moguća ostavka i izbori

HNS NA KOCKI Evo što će se događati u sljedeća četiri dana...

jutarnji.hr

Objavljeno: 05.06.2017. 12:06

Zadnja izmjena: 05.06.2017. 15:02

Jutarnji list navodi da su se na dan izborne šutnje, u subotu, sastali Ivan Vrdoljak, Srečko Ferenčak i Andrej Plenković, pri čemu je predsjednik HNS-a još uvijek bio uvjeren da će koalicija s HDZ-om proći HNS-ova stranačka tijela i Klub zastupnika.

S obzirom da je Vrdoljaku trebala podrška barem sedmorice od devet saborskih zastupnika, a četiri su bila – izričito protiv (Pusić, Mrak Taritaš, Đurić, Richembergh), izvori Jutarnjeg lista otkrivaju da slijedi Vrdoljakova ostavka i prijevremeni parlamentarni izbori.

Također, barem sedam od 17 članova predsjedništva HNS-a protivi se koaliciji s HDZ-om. Andro Vlahušuć sinoć je k tome od Vrdoljaka zatražio ostavku, jer smatra da je time Vrdoljak naštetio Anki Mrak Taritaš u Zagrebu i doveo u pitanje budućnost stranke.

Subotnji dogovor s Plenkovićem je bio da Vrdoljak bude potpredsjednik Vlade za društvene znanosti, a HNS dobije sljedeća ministastva: znanosti, obrazovanja i sporta, graditeljstva (Mrak Taritaš) i pravosuđa (Ranko Marijan). Prvo je Vrdoljak namijenio Peri Lučinu, pri čemu bi voditelj radne skupine za kurikularnu reformu bio Boris Jokić.

Što slijedi?

Ponedjeljak, 5. lipnja

Sastaje se HNS Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, kako bi donijeli odluku o ponudi HDZ-a. Izvori Jutarnjeg lista, a i naši, kažu da će ove organizacije, barem varaždinska, sasvim sigurno podržati koaliciju.

 

Utorak, 6. lipnja

Predsjedništvo HNS-a na kojem se očekuje burna sjednica jer bi sedam od ukupno 17 članova moglo biti protiv koalicije s HDZ-om.

 

Srijeda, 7. lipnja

Središnji odbor HNS-a se sastaje, a nagađa se da bi Vrdoljak mogao imati podršku 80 od 132 člana jer će ga poduprijeti najjače organizacije, one na sjeveru Hrvatske i u Slavoniji.

 

Četvrtak, 8. lipnja

Andrej Plenković bi na sjednici Sabora trebao predložiti nove ministre, a ako HNS pristane na koaliciju, trebali bi dobiti: obrazovanje, graditeljstvo, pravosuđe, a možda i kulturu.

Rezultati ankete

Podržavate li koaliciju HNS-a i HDZ-a?

Da

22%

Ne

70%

Ne znam

8%

Komentari