priopćenje za medije

HNS nakon ubojstva u Bisagu: 'Ovo je apel institucijama i organizacijama da poduzmu određene mjere'

Objavljeno: 03.07.2023. 12:23

Zadnja izmjena: 03.07.2023. 12:23

Povodom nedavnog ubojstva u Bisagu koje je potreslo Varaždinsku županiju, priopćenjem se javila Ženska inicijativa HNS-a koja je pritom pozvala na priključenje kampanji "Bez riječi nema promjena - protiv nasilja".

Kako su istaknuli iz Ženske inicijative HNS-a, potrebno je poduzeti sve mjere kako bismo osigurali sigurnost svakog pojedinca bez obzira na spol, a pritom su podsjetili i na hitnu potrebu zaštite žrtava bilo kojeg oblika nasilja i sprječavanja ponavljanja okrutnih činova, kao i na kampanju "Bez riječi nema promjena - protiv nasilja". Uputili su i apel institucijama i organizacijama na poduzimanje određenih mjera.

- Kampanjom se želi ukazati na potrebu osviještenja društva o problemu nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i svih ostalih pojava nasilja u društvu. HNS stoji na raspolaganju kao partner u svim inicijativama koje će pridonijeti borbi protiv svih oblika nasilja. Pozivamo sve građane da budu aktivni sudionici u stvaranju sigurnog društva, u kojem svaki pojedinac može živjeti bez straha od nasilja. Zajedno možemo graditi društvo u kojem nasilje nema mjesta, a žene i djeca su zaštićeni i poštovani - naveli su.


Priopćenje HNS-a prenosimo u cijelosti:

U proteklih nekoliko dana svjedoci smo neizmjerne tuge tri slučaja nasilja, od kojih su dva rezultirala ubojstvima. Ovi tragični događaji potiču našu duboku zabrinutost i podsjećaju nas na hitnu potrebu zaštite žrtava bilo kojeg oblika nasilja i sprječavanja ponavljanja takvih okrutnih činova. Kao društvo, moramo poduzeti sve mjere kako bismo osigurali sigurnost svakog pojedinca, bez obzira na spol.

Dok izražavamo našu sućut obiteljima i prijateljima žrtava, istovremeno upućujemo apel relevantnim institucijama i organizacijama na poduzimanje mjera:

  1. povećanje opreznosti sustava: Pozivamo sve relevantne institucije, uključujući policiju, pravosudni sustav, socijalne službe i zdravstvene ustanove, da pojačaju svoju opreznost i prepoznaju znakove nasilja bilo koje vrste. Nužno je osigurati da slučajevi nasilja budu tretirani s odgovarajućom ozbiljnošću i hitnošću te da se žrtvama pruži potrebna podrška i zaštita.
  2. poboljšanje propisa i pravila: Potičemo nadležna ministarstva i nadležne institucije da pregledaju postojeće zakone i pravilnike vezane uz nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Potrebno je provesti temeljitu reviziju i izvršiti potrebne izmjene kako bi se osigurala učinkovita zaštita žrtava. Uz to, ključno je osigurati da se krivci primjereno kazne i da se pravda zadovolji.
  3. edukacija i svijest: Kontinuirano podizanje svijesti o obiteljskom nasilju, njegovim posljedicama i dostupnim resursima ključno je za borbu protiv ovog ozbiljnog problema. Potrebno je ulagati u edukaciju i kampanje koje ciljaju podizanje svijesti u zajednici, kako bi se ohrabrile žrtve da potraže pomoć i kako bi se promijenilo društveno uvjerenje da je nasilje prihvatljivo.
  4. suradnja i partnerstvo: Pozivamo sve relevantne dionike, uključujući nadležna ministarstva, organizacije civilnog društva, nevladine organizacije, medije i građane da se udruže u zajedničkom naporu za suzbijanje svih oblika nasilja. Samo kroz suradnju i partnerstvo možemo ostvariti stvarne promjene i stvoriti sigurno okruženje za sve.

Ženska inicijativa HNS-a pokrenula je kampanju Bez riječi nema promjena – protiv nasilja, kojom se želi ukazati na potrebu osviještenja društva o problemu nasilja u obitelji, nasilja nad ženama i svih ostalih pojava nasilja u društvu. HNS stoji na raspolaganju kao partner u svim inicijativama koje će pridonijeti borbi protiv svih oblika nasilja. Pozivamo sve građane da budu aktivni sudionici u stvaranju sigurnog društva, u kojem svaki pojedinac može živjeti bez straha od nasilja. Zajedno, možemo graditi društvo u kojem nasilje nema mjesta, a žene i djeca su zaštićeni i poštovani.

Komentari