priopćenje za medije

HNS: Našim zalaganjem Gradu smo omogućili uštede, a oni propuštaju sve ovo...

Objavljeno: 28.11.2023. 13:54

Zadnja izmjena: 28.11.2023. 13:54

Gradska organizacija HNS-a oglasila se priopćenje kojem se osvrnula na današnju sjednicu Gradskog vijeća, ustvrdivši kako su se, umjesto na realizacije projekata, "gradski oci fokusirali na dizanje poreza i nameta".

Naime, kako navode u priopćenju, gradska uprava nije iskoristila dostupne mjere i olakšala financijski teret građanima, već smatraju da je Grad napravio suprotno, odnosno da je podigao cijene vrtića, odvoza otpada, povećao komunalnu naknadu i predložio vraćanje prireza na 10% i povećanje stope poreza na dohodak sa 20 na 22% za nižu stopu. GO HNS-a je pritom pobrojala i nekoliko projekata za koje smatraju da bi ih Grad trebao realizirati, spomenuvši pritom Kulturni centar kojeg je započeo Kerekesh Teatar, zatim obnovu cesta, kao i izgradnju Centra borilačkih vještina na mjestu balona u Graberju.

- Nedavno je riješen dugogodišnji problem zbrinjavanja bala na ulazu u Varaždin, zahvaljujući naporima i agitiranju HNS-a i intervenciji Vlade koja je uslijedila. Ušteda od gotovo 30 milijuna eura može biti iskorištena za druge važne projekte. Osim bala, HNS se zalagao i za subvencioniranje ugradnje dizala u zgrade bez istih, gdje smo uspjeli zakonski osigurati subvenciju 40% troška od strane države, a u našem izbornom programu 2020. godine zalagali smo se i kasnije predlagali mjeru sufinanciranja vrtića prema kojoj je Varaždin dobio gotovo 386.000 eura godišnje - naveli su.


Cijelo priopćenje Gradske organizacije HNS-a pročitajte u nastavku:

Nedavno je riješen dugogodišnji problem zbrinjavanja bala na ulazu u Varaždin, zahvaljujući naporima i agitiranju HNS-a i intervenciji Vlade koja je uslijedila. Ušteda od gotovo 30 milijuna eura može biti iskorištena za druge važne projekte. Osim bala, HNS se zalagao i za subvencioniranje ugradnje dizala u zgrade bez istih, gdje smo uspjeli zakonski osigurati subvenciju 40% troška od strane države, a u našem izbornom programu 2020. godine zalagali smo se i kasnije predlagali mjeru sufinanciranja vrtića prema kojoj je Varaždin dobio gotovo 386.000 eura godišnje. No, na žalost, gradski oci nisu iskoristili mjere i olakšali financijski teret građanima, napravili su suprotno, podigli cijene vrtića, podigli cijene odvoza otpada, povećali komunalnu naknadu i predložili vraćanje prireza na 10% i povećanje stope poreza na dohodak sa 20 na 22% za nižu stopu!

Obzirom na prije spomenute uštede u gradskom proračunu, ne zaslugom gradskih oca, HNS javno predlaže nekoliko projekta koji se mogu realizirati na dobrobit naših građana.

Jedan od takvih projekata je izgradnja Kulturnog centra u Varaždinu. Taj projekt je već započeo Kerekesh teatar, koji je dobio koncesiju na tom zemljištu, ali je zbog nedostatka financijskih sredstava trenutno onemogućen u njegovoj realizaciji.

Drugi projekt koji smatramo važnim je izgradnja novog objekta na mjestu sadašnjeg Balona u Graberju, kojem bi bila namijenjena za borilačke sportove. Varaždin ima jako puno sportaša koji se bave borilačkim sportovima, poput hrvanja, karatea, taekwondoa, juda, boksa, kickboxinga i drugih te koji osvajaju medalje na svim razinama, od lokalnih do međunarodnih natjecanja. Međutim, ti sportaši nemaju adekvatne uvjete za trening i natjecanje, jer Balon je dotrajao, premalen i neodgovarajući za takve aktivnosti. Zato predlažemo da se na tom mjestu napravi novi objekt, Centar borilačkih sportova, koji bi imao više dvorana, svlačionice, sanitarije, teretanu, pomične tribine i ostalu potrebnu infrastrukturu.

Naravno, svjesni smo da je jedan od najvećih problema našeg grada stanje cesta i prometne infrastrukture, koje je uzrokovalo mnogo nezadovoljstva i pritužbi građana. Zato smatramo da je potrebno što hitnije redefinirati plan obnove cesta u gradu Varaždinu i odrediti

prioritete i rokove. Predlažemo da se u plan uključe sve ceste koje su u lošem stanju, posebno one koje su frekventne i važne za povezivanje različitih dijelova grada, te da se osigura njihova kvalitetna i trajna sanacija.

Vjerujemo da se svi ovi projekti mogu realizirati iz sredstava koja će sada Gradu Varaždinu ostati te da će oni donijeti dugoročne koristi i uštede za gradski proračun!

Komentari