HNS Novi Marof bez Štromarova znanja u zajedničkoj "akciji" s Reformistima i SDP-om

Objavljeno: 10.10.2015. 18:22

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Danas u jutarnjim satima s e-mail adrese Županijske organizacije Narodne stranke – reformista na elektroničke adrese varaždinskih medijskih redakcija stiglo je priopćenje koje potpisuju, kako decidirano stoji – „novomarofski vijećnici SDP-a, HNS-a i Reformista u razdoblju od 2009. do 2015. godine“, što je tijekom dana na lokalnoj političkoj sceni izazvalo pomutnju, napose u redovima HNS-a.

Naime, sudeći prema izjavi koju nam je dao Predrag Štromar, novomarofski HNS-ovci u svojevrsnu suradnju s novomarofskim Reformistima ušli su bez njegova znanja i vrhustranačke privole. To nam je potvrdio i predsjednik novomarofskog HNS-a Zoran Šantek, koji smatra da u tom smislu stranačke privole sa županijske razine nije ni trebalo biti.

- Priopćenje je zajedničko u smislu da je to odgovor vijećnika na lokalnoj razini koji su u prošlom mandatu zajednički participirali u istoj izvršnoj vlasti, a na intervju gradonačelnika Siniše Jenkača. Ne vjerujem da će to izazvati određene probleme unutar HNS-a, jer postupak nema nikakve veze s višim nivoom. Politički gledano ovdje može biti riječi o nekoj pomutnji, međutim gledajući s operativne razine stvar je jasna jer Jenkač je u svom intervju napao sve, ne samo bivšeg gradonačelnika koji je sada u Reformistima – izjavio je za eVaraždin Šantek, predsjednik novomarofskog HNS-a.

Naime, priopćenje iza kojega stoji, kako se u početku činilo, bivši novomarofski gradonačelenik i aktualni predsjednik novomarofske podružnice Reformista Darko Hrenić – s nizom demantija odnosi se na posljednji intervju gradonačelnika Novog Marofa Siniše Jenkača dan za jedan od lokalnih medija, međutim ono što je svima upalo u oko jesu poglavito – njegovi potpisnici. U političkim kuloarima mnogi su danas postavljali pitanje – je li zaista i po prvi put došlo do suradnje HNS-a i Reformista, koju je bivši novomarofski gradonačelnik u više navrata eksplicitno, ali pomalo utopijski priželjkivao.

Do danas je, naime, sve ostajalo na verbalnoj razini, a ovim priopćenjem, Hrenić je neposredno prije svog dugo najavljivanog povratka u Gradsko vijeće otišao i korak dalje, odnosno kako se do sada činilo – uspio ujediniti dosada relativno razjedninjenu novomarofsku oporbu. Međutim, Hrenić kojega smo povodom toga kontaktirali tvrdi suprotno. Kaže da je inicijativa za spomenutim priopćenjem došla na temelju razgovora između njega i Mladena Smoljanca, predsjednika novomarofskog SDP-a te nekih članova HNS-a čije ime nije želio spomenuti. Dakle, ideja nije bila (samo) njegova.

Sastanak se, kako kaže, održao jučer u večernjim satima, a njemu je nazočio i čelnik novomarofskog HNS-a te direktor gradske komunalne tvrtke Zoran Šantek. Kao razlog Hrenić je ponovio Šantekove riječi, odnosno to da se, kako je rekao, „Jenkačeve laži odnose na sve njih koji su u spomenutom razdoblju participirali u izvršnoj vlasti, a ne samo na njega“.

- Svi smo vodili taj grad, i to puno uspješnije nego sada Jenkač i njegova ekipa. Štromar mora prihvatiti da smo si u Novom Marofu svi međusobno dobri, a ne slažemo se jedino s aktualnim vodstvom HDZ-a – izjavio je Hrenić za eVaraždin, dok je Predrag Štromar, kojega smo također kontakirali, kategorički izjavio da „HNS nije sudjelovao u izradi tog priopćenja!“ .

Za komentar smo upitali i aktualnog gradonačelnika Novog Marofa Sinišu Jenkača, no on kaže da se "u interne stvari stranaka" ne želi miješati: „Nalazimo se u teškoj situaciji, u 2014. godini zadnji smo po BDP-u od svih gradova, a do toga su nas doveli upravo ovi potpisani u priopćenju, koji su na prijedlog bivšeg gradonačelnika vodili grad u zadnjih šest godina. Ja sam izabran od strane građana i maksimalno se trudim se da to riješim“.

Do predsjednika novomarofskog SDP-a nismo uspjeli doći, iz razloga što je, kako neslužbeno doznajemo, na putu. U svakom slučaju, čini se da novomarofskoj političkoj priči zaista nema kraja, s tom razlikom da bi ovaj postupak novomarofske oporbe mogao imati i daljnje političke reperkusije.

Naime, javna je tajna da u Novom Marofu (unatoč tome što je Hrenić, kako mnogi smatraju – naprasno napustio HNS zbog svojeg osobnog prijateljstva s Čačićem) sudionici višegodišnjeg političkog rivalstva između HDZ-a i sada već bivše Kukuriku koalicije nimalo blagonaklono ne gledaju niti na nedavni Leverićev posjet Novom Marofu niti na Štromarovu suradnju s Jenkačom u bilo kojem pogledu.

Priopćenje SDP-a, HNS-a i Reformista možete u cijelosti pročitati ovdje:

SINIŠA JENKAČ ZAPOSLIO JE JEDINO SEBE, SVIMA SMANJIO PLAĆU OSIM SEBI

Gospodin Siniša Jenkač je u intervjuu jednom Tjedniku od 06.10.2015 godine iznio cijeli niz neistina, na koje mi vijećnici SDP-a, HNS-a i Narodne stranke Reformisti, smatramo da trebamo iznijeti istinu, kako gospodin Jenkač više ne bi obmanjivao građane Novog Marofa sa neistinama.

Naslov da radi na pokretanju gospodarstva ne stoji, jer jedinog čovjeka kojeg je zaposlio je on sam.

Pritom tvrdi da je potrebno štedjeti, a ne spominje da je smanjio plaću svima osim sebi. Nadalje u kampanji je tvrdio da je službeni automobil luksuz, a sada ga vozi daononoćno kao i njegovi zamjenici što prije nije bio slučaj.

Sredstva koja su potrošena za izbore ( 630.000,00 kuna) mu sada nedostaju i ne može i ne želi riješiti pristupnu cestu za buduću srednju školu, već se hvali da je riješio sve sa zgradom starog suda koju smo mi pripremili kao prijelazno rješenje, a on vrlo dobro zna da je odluku o dodjeli zgrade nama na korištenje donio gospodin Alen Kišić i to na zadnji predizborni skup u Kulturni centar.

Dječji vrtić je bio i u našem proračunu i već u pripremi, ali je on taj proračun srušio i taj projekt sad kasni.

Nerazvrstane ceste su većinom izgrađene u proteklih 6 godina i to uspješno, a ne njegova novotarija i izvode se kako je interes za organizaciju sufinanciranja po pojedinim dijelovima grada.

Marofska obilaznica mu je navodno prioritet a sve je pripremljeno od strane bivšeg Gradonačelnika,njegovih zamjenika i niže potipsanih vijećnika, a on i dalje laže da nije našao niti jedan projekt u gradu. Vjerojatno se konačno sjetio nazvati javna poduzeća gdje se nalaze mnogi pripremljeni projekti. Usput, obilaznica i cesta Podrute- Mađarevo je bila čvrsto dogovorena, a danas se on samo nada da možda bude ostvarena.

Sanacija Čreta se pripremila kroz prošlo razdoblje, ali on je zaboravio spomenuti da je prije raskida starog ugovora sa Fondom za zaštitu okoliša, bivša vlast trebala vratiti 160.000,00 Kn Fondu, koja je on sa njegovim prethodnicima potrošio, ali ne za te namjene.

Molimo ga također da priupita svoje mentore, tko je poipisao ugovor o kreditu za Kulturni centar, što su potpisali, zašto su zahtijevali da se iz tog kredita dodatno gradi Društveni dom u Kamenoj Gorici za 500.000,00 Kn, a ako to nije dovoljno, neka pita zamjenika, koji ima dva fakulteta, što je to poček u otplati kredita ili odgoda otplate kredita.

Novi Marof, 10.10.2015.

Vijećnici SDP, HNS i NSR u razdoblju od 2009-2015 godine

Komentari