predstavljeni rezultati

HNS-ovci proveli anketu o problemima mladih u Varaždinskoj županiji

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 19.11.2018. 10:42

Zadnja izmjena: 19.11.2018. 10:45

Nezaposlenost, niske plaće i stambeno pitanje - prema anketi koju su proveli mladi HNS-ovci, ova glavna tri problema muče mlade u Varaždinskoj županiji. 

Anketu je danas predstavio Ivan Majcen, predsjednik mladih HNS-a Varaždinske županije, a kako je rekao, u anketi je sudjelovalo ukupno 342 mladih ljudi, a najveća dobna zastupljenost je od 20-25 godina.

- Pozitivna stvar je da u našoj županiji mladi još uvijek vide potencijal da nastave živjeti ovdje, to želi 62% ispitanika, dok skoro 26% njih žele ili namjeravaju živjeti u inozemstvu - rekao je Majcen i dodao kako je upravo HNS ponudio rješenje za još jedan problem, a to je rješavanje stambenog pitanja. Prema rezultatima ankete, 78,9 % mladih još uvijek žive s roditeljima, a samo 7,9 % njih stanuje u vlastitoj kući. 13,2 % stanuje u iznajmljenom stanu.

Prema njegovim riječima, mjera subvencioniranih stambenih kredita je ove godine imala izuzetan uspjeh, a kredit je sveukupno odobren za 5200 mladih obitelji. Također, kako je rekao, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja provodi još jednu mjeru stambenog zbrinjavanja,  a je poticajna stanogradnja u kojoj je izgrađeno 8000 stanova.

- Među prioritetima HNS-a i Vlade je kurikularna reforma za koju je Hrvatska dobila pohvale iz Europske komisije. Zadovoljni smo jer ova Vlada među svoje prioritete stavlja upravo mlade kroz obrazovanje i stambeno zbrinjavanje, ali i stipendiranje - rekao je Majcen. 

Komentari