HNS-ovi članovi izvršne vlasti žele mijenjati upravljanje državnom imovinom

Objavljeno: 22.04.2015. 08:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: V. Mihalić

Izmjena zakona o upravljanju državnom imovinom bila je glavna tema sastanaka Koordinacije HNS-ovih članova u izvršnoj vlasti u jedinicama lokalne samouprave koji su se 21. travnja sastali u Županijskoj palači.

Raspravljalo se o učincima mini porezne reforme, a u saborsku proceduru uputit će se izmjena Zakona o upravljanju državnom imovinom. Prema toj izmjeni, jedinice lokalne samouprave preuzele bi na upravljanje onu državnu imovinu koja nije u direktnom fokusu Vlade Republike Hrvatske.

- Danas smo raspravljali o izmjeni zakona koja regulira upotrebu nekretnina i svega čemu je država vlasnik u gradovima i općinama. Znamo da je sustav kompliciran. Zakon je donesen 2013., angažiran je DUUDI da upravlja tom imovinom, a ideja je bila da efikasnost korištenja imovine bude veća, prvenstveno da pruži gospodarski razvoj - izjavio je varaždinski župan Predrag Štromar.

Koordinacija HNS-ovih članova u izvršnoj vlasti zaključila je kako orištenje tih nekretnina nije provedeno na dobar način, jer DUUDI ne može angažirat dovoljno ljudi i ne može znati što po općinama i gradovima ima, tko su upravitelji, vlasnici, a tko korisnici.

- Tom izmjenom zakona o kojoj smo danas raspravljali, sve bi nekretnine o kojima država ne može upravljati i za koje nema informaciju prepustila općinama i gradovima da njima upravljaju. To je ideja koja je kreirana od naših načelnika i gradonačelnika, angažirane su stručne službe koje su pripremile izmjenu zakona i zamolili smo potpredsjednika Sabora Milorada Batinića da preko kluba saborskih zastupnika HNS-a stavi u proceduru tu izmjenu zakona - naveo je Štromar.

Napravljena je analiza u provedbi tog zakona, te se došlo do do zaključka da učinci nisu oni efekti upravljanja koji su bili očekivani.

- Slijedom toga pokrenuta je procedura izmjena i dopuna zakona. Tu se u suštini ne mijenja ništa izuzetno važno. Naime, daju se određene ovlasti DUUDI-ju, ali isto tako Vladi RH, kao i određene obaveze. Mijenja se potpuno članak koji definira tu problematiku, znači da se veći dio one imovine koja nije u direktnom fokusu interesa Vlade RH jednostavno daje na upravljanje jedinicama lokalne samouprave. Vjerujem da će velika većina saborskih zastupnika ovu izmjenu zakona podržati jer je ona na tragu upravo onoga što jedefinirano osnovnom strategijom upravljanja državnom imovinom - rekao je Milorad Batinić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i iivanečki gradonačelnik.

Dobar primjer ovakvog načiona upravljanja državnom imovinom je revitalitzacija prostora vojarne u Čakovcu. Država je 2006. godine cijeli vojni objekt i zemljište dala u vlasništvo Međimurske županije koja je do danas tamo uložila preko 40 milijuna kuna.

- Mi smo u taj objekt uložili preko 40 milijuna kuna. Smjestili smo tamo Tehnološki inovacijski centar, Međimursko veleučilište, razvojnu agenciju, energetsku agenciju, poduzetnički inkubator, a i dalje razvijamo taj prostor kao Metalsku jezgru i Institut primijenjenog računarstva, što je sve pod projektom Europske unije vrijednim preko 30 milijuna eura. Međutim, ono što nas koči prema EU fondovima i daljem razvoju je teret koji bi Međimurska županija trebala platiti upravo zbog toga jer je dobila vojarnu u vlasništvo - rekao je međimurski župan Matija Posavec dodavši kako takav način nije korektan zbog toga jer su neke druge jedinice lokalne regionalne samouprave upravo te iste vojne objekte dobile bez ikakve naknade.

- Ako država nema tih novaca, onda ćemo se mi očito morati kreditno zadužiti, ali to tek za nekoliko godina, ali misli da bi bilo korektno i fer da budemo u istom položaju kao i drugi - rekao je međimurski župan.

Komentari