Hoće li Županija pomoći Gradu Varaždinu? Ne, snaći će se sami!

Objavljeno: 20.05.2015. 13:54

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 11:52

Foto: Arhiva eVaraždin.hr/V. Mihalić

O stanju u Gradu Varaždinu, financijskim problemima, kao i o mogućoj pomoći, o ostavkama ministara te o švercu oružja raspravljalo se na dnašnjoj sjednici Županijske skupštine.

Nakon gotovo puna tri mjeseca u Županijskoj palači održala se sjednica Županijske skupštine, a vijećnici nisu mogli izbjeći raspravu o financijskim problemima u Gradu Varaždinu, odnosno naplate dospjelih obveza prema Javnoj ustanovi Gradski stanovi.

Da je situacija u Gradu problematična konstatirao je vijećnik Josip Križanić iz redova HDZ-a. Križanića je zanimalo i hoće li Varaždinska županija financijski pomoći Gradu Varaždinu.

- Grad Varaždin je pred bankrotom i to je svima očito. Gradonačelnik Goran Habuš svakim svojim potezom tone sve dublje i dublje. Međutim, mene zanima hoćemo li mi kao Županija to dopustiti? Jesmo li se kao Županija spremni uključiti u rješavanje ovog problema? Imamo li 10 milijuna kuna kojima bismo pomogli Gradu Varaždinu da riješi pitanje dugovanja JUGS-a - pitao je župana Predraga Štromara vijećnik Križanić.

Župan mu je odogovorio kako je siguran da Grad Varaždin ima sve kapacitete i mogućnosti da svoje probleme sam riješi.

- Možemo li Gradu pomoći s desetak milijuna kuna? Mislim da bi prvenstveno to bilo nezakonski, a ako bi bilo zakonski onda bi o tome raspravljali na Skupštini. Ali ja sam siguran da Grad Varaždin ima dovoljno kapaciteta, dovoljno znanja i stručnosti da razriješi sve te stvari koje su se događale u posljednjih 12-ak godina, kada su sklapani razni ugovori na razne načine, toliko komplicirani da ih nije lako riješiti - rekao je Štromar.

Ponovno je spomenut i šverc oružjem. Vijećnik Anđelko Stričak izrazio je nezadovoljstvo odgovorom ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića izrazivši bojazan da se u cijeloj istrazi traži žrtveno janje te da se ciječi slučaj pokušava zataškati.

- Ministar u svom odgovoru navodi da je istraga u tijeku te da će se više znati nakon nje. Dakle, ministar priznaje da su nestale veće količine oružja. Istraga traje već mjesecima, a još ne znamo što se točno dogodilo. Na ispitivanje se pozivaju skladištari i čini mi se da se traži žrtveno janje te da se sve pokušava zataškati. Smatram da ministar Ostojić zbog ovog slučaja treba podnijeti ostavku - bio je rezolutan Stričak.

Tražili su se i rezultati revizije Garancijske agencije Varaždinske županije, rezultati Državne revizije u Gradu Varaždinu iz 2013. godine, a pitalo se i zašto se ne pokrene inicijativa da središte Sveučilišta Sjever bude u Varaždinu. Nekoliko vijećnika potaknulo je na rješavanje stanja loših cesta, kao što je to ona Krušljevec - Presečno, nogostup u Breznici te prometno ogledalo na cesti između Dubrave Križovljanske i Donjeg Vratna.

Županijska skupština dobila je i novog vijećnika, Josipa Polanačeca iz Klenovnika. Polančec mijenja Ivana Jenkača koji je podnio pisani zahtjev za mirovanjem mandata. Na ovoj sjednici prvi su puta sudjelovali i Narodna stranka reformisti preko svog novog člana, bivšeg laburista, Davora Goluba.

 

Komentari