reakcija

Horvatić: SDP-ov Maruševec i Petrijanec će za vrtiće dobiti više od HDZ-ove Ljubešćice, Kneginca ili Marofa

Objavljeno: 19.09.2023. 14:25

Zadnja izmjena: 19.09.2023. 14:49

Nakon što se jutros SDP prozvao HDZ, odnosno Vladu, da je novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića "velika nepravda" te da, dodaju, eventualno krši ustavna prava djece, HDZ-ov načelnik Nenad Horvatić osvrnuo se na prozivke.

Podsjetimo, Vlada je izradila novi model osiguranja fiskalne održivosti vrtića, koji ima za cilj rasteretiti gradove i općine te omogućiti smanjenje roditeljske participacije u cijeni dječjeg vrtića. 

- Glavni je kriterij indeks razvijenosti, što bi značilo da će gradovima poput Varaždina pripasti najmanje, a bit će zakinuti i drugi gradovi i razvijenije općine. Ako pogledamo izračun to izgleda ovako: Varaždin dobiva 18,38 eura po djetetu, a Donja Voća npr. dobiva 147 eura - 8 puta više! - naveli su iz SDP-a.

Horvatić, kao načelnik Općine Ljubešćica, u objavi na društvenim mrežama navodi kako SDP-ovi načelnici potpisani u priopćenju nisu dali usporedbu svoje općine, kao i koliko će oni dobiti novaca od ove HDZ-ove Vlade za sufinanciranje vrtića.

- I Maruševec i Petrijanec će dobiti veći postotak od Ljubešćice, Kneginca ili Marofa. Toliko o tome da je ovo politička odluka. A o tome koliko je upravo HDZ-ova Vlada pomogla izgraditi vrtića da ne govorim. I upravo je ova HDZ-ova Vlada osigurala fiskalnu decentalizaciju gdje spomenute općine dobivaju milijune kune nenamjenskog novca direktno iz proračuna. A ja i dalje stojim iza svojih riječi od jučer:nakon što je HDZ-ova Vlada donijela uredbu da sufinancira održivost dječjih vrtića, odluku da se NE povećava cijena struje i plina i zamrznu cijene osnovnih namirnica svaki NAČELNIK ILI GRADONAČELNIK koji poveća udio financiranja roditelja LAŽE i VARA svoje birače - naveo je.

Komentari