Hranić u Bruxellesu izabran za političkog koordinatora europske pučke stranke

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 16.02.2015. 08:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Općina Vidovec

110. sjednica Odbora regija Europske unije održana od 11. do 12. veljače u Bruxellesu zapravo je označila novi petogodišnji mandat novoimenovanih 350 članova iz svih europskih regija...

Hrvatska delegacija također je prisustvovala sjednici te je u novom mandatu za voditelja hrvatske delegacija izabrala župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića. Dobroslavić je ujedno i član radne skupine za Zapadni Balkan te član delegacije Odbora regija u ARLEM-u.

Na sjednici je izabran i novi predsjednik Odbora regija Markku Markkula iz Finske, potpredsjednici te članovi predsjedništva.
Za jednog od potpredsjednika izabran  je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke a za člana predsjedništva Odbora regija Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec i glavni tajnik Udruge općina u RH.

Hranić je ujedno izabran i za koordinatora Europske pučke stranke (EPP) za ENVE komisiju (okoliš, energija, klimatske promjene).
Načelnica Općine Jakovlje Snježana Bužinec izabrana je za potpredsjednicu grupacije socijalista (PES) te u radnu skupinu za Crnu Goru.

U novom petogodišnjem mandatu hrvatsku delegaciju čine: Bruno Hranić, Nikola Dobroslavić, Vojko Obersnel, Predrag Štromar, Snježana Bužinec, Danijel Marušić, Željko Turk, Jelena Pavičić-Vukičević i Valter Flego.

Odbor regija je skupština lokalnih i regionalnih predstavnika unutar institucionalnog okvira Europske unije. Osnovan je 1994. godine  kako bi lokalne i regionalne vlasti imale pravo glasa pri donošenju novih europskih zakona.

Rad OR-a odvija se u okviru unutarnjih povjerenstava koja su specijalizirana u području teritorijalne kohezije, gospodarske i socijalne politike, okoliša, klimatskih promjena i energije, prirodnih resursa, poljoprivrede, kulture, obrazovanja građanstva te institucionalnih i vanjskih poslova.

Komentari