"100 dana mira"

HSS-ovu podršku Plenkoviću koju neki zovu "izdajom" prokomentirali nam Sabati i Bilić

Objavljeno: 21.09.2016. 08:43

Zadnja izmjena: 21.09.2016. 09:32

Krešo Beljak, šef HSS-a i aktualni gradonačelnik Samobora u emisiji Dnevnik Nove TV potvrdio je kako će dati potporu Plenkovićevoj Vladi i to točno 100 dana, a kako će onda nastaviti s prvotnom namjerom (ili barem onim što je govorio javno), a to je "biti vrlo, vrlo žestoka opozicija".

Što se događa unutar HSS-a, je li to "izdaja" koalicije u kojoj je izašao na parlamentarne izbore i hoće li podrška trajati zaista 100 dana, pitali smo Zvonimira Sabatija, predsjednika Županijskog HSS-a.

- To je samo mali dio onog što je Beljak izjavio. Jasno stoji da je Plenković pobjednik izbora. U tom slučaju, HSS daje 100 dana mira da se stvori stabilna Vlada. I to je jedini razlog podrške. HSS ne ulazi u Vladu, odluka nema veze s HDZ-om, već je to naša interna odluka.

>>Čelnici HSS-a iz Varaždinske županije na unutarstranačkim izborim podupiru Krešu Beljaka

Upitali smo i o unutarstranačkim previranjima, pogotovo misleći na slučaj Marijane Petir, koja je, podsjetimo, suspendirana "zbog opstruiranja izbora".

- Situacija je takva kakva je. Ona je pod suspenzijom, a to je normalna procedura. Nikome od nas nije drago da dolazi do javnog iznošenja oprečnih stavova, ali to je dio politike - komentirao je Sabati "predizborno ponašanje" marijane Petir i ostalih suspendiranih članova stranke.

Izdaja Narodne koalicije?

Da to prokomentira, pitali smo i člana predsjedništva SDP-a Varaždinske županije, Dubravka Bilića:

- Ukoliko je njegova podrška Vlade tu kako bi se stvorila stabilna većina, to ne osuđujem. Hrvatskoj je potrebna stabilna Vlada. Ipak, ako je odluka da podrži Plenkovićevu Vladu donesena zbog unutarstranačkih odnosa u HSS-u, onda to nije primjereno, jer na neki način time će iznevjeriti birače koji su za HSS glasali kao za dio Narodne koalicije."

Izgleda da HSS ne "okreće leđa" koaliciji sam. Podsjetimo, još je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak gostujući u emisiji Elipsa na Mreži TV, prvo odbio mogućnost suradnje s HDZ-om, a onda rekao kako je ta suradnja ipak moguća, ako podrže njihovu Anku Mrak Taritaš za gradonačelnicu.

>>Hoće li se obistiniti dugotrajne spekulacije - HDZ će pregovarati i s HNS-om?

 

 

Komentari