Sjednica Gradskog vijeća

HSU: Trebaju uštede i preraspodjele umjesto dizanja cijena odvoza smeća i vrtića

Objavljeno: 27.09.2023. 20:04

Zadnja izmjena: 27.09.2023. 20:33

Nakon jučer održane sjednice varaždinskog Gradskog vijeća, Hrvatska stranka umirovljenka (HSU) Varaždin javila se priopćenjem za medije kojim se osvrnula na donesene odluke na sjednici.

Kako su naveli, statutarnom odlukom o izmjenama i dopunama statuta Grada Varaždina krenulo se u ukidanje mjesnih odbora, a njihov je stav da je ta odluka autokratska, loša i suprotna razvoju demokracije. Također, upozoravaju da će povećanje cijene usluga sakupljanja i odvoza otpada dodatno opteretiti tanak kućni budžet građana, posebice umirovljenika, te smatraju da se moglo iznaći rječenje za izbjegavanje dizanja cijene usluga.

- Unutarnje uštede i preraspodjela raspoloživih sredstava, trebalo bi primijeniti i kao alternativu za najavljeno poskupljenje cijene gradskih vrtića, posebice na konstataciju da je Vlada donijela uredbu o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića, a s ciljem da lokalne sredine ne posežu za mehanizmom povećanja participacije roditelja u cijeni zbrinjavanja djece u vrtićima. Ova odluka samim udarom na roditeljski budžet ima i dalekosežnije posljedice, odražava se na proklamiranu demografsku politiku, te naravno da će (između inih negativnih tendencija) utjecati i na odluku mladih za odlazak iz zemlje. Koliko je to štetno, ne treba posebno apostrofirati, jer smo, kao društvo u cjelini, zauzeli stanovište da upravu tu populaciju, mlade, želimo zadržati ne želeći njeno iseljavanje van domovine - naveli su u priopćenju koje u nastavku prenosimo u cijelosti.
____________________________________________________

Objava Hrvatske strane umirovljenika (HSU) Varaždin: 

Nakon jučer održane sjednicre Gradskog vijeća Grada Varaždina, Hrvatska stranka umirovljernika, Gradski ogranak Varaždin, ima potrebu (i dužnost) osvrnuti se na pojedine podluke odluke donesene na sjednici:

- Statutarnom odlukom o izmjenama i dopunama statuta Grada Varaždina krenulo se u ukidanje mjesnih odbora. Stav je GO HSU Varaždin da je navedena odluka autokratska (obzirom da je za nju glasala samo stranka na vlasti), loša i suprotna razvoju demokracije. Mjesni odbori bili su mjesto u kojem su građani ostvarivali direktan kontakt u smislu davanja rješenja i prijedloga za rješavanje “kvartovskih” problema, mjesto okupljanja građana, posebice starije populacije koja je prostore mjesnih odbora koristila za druženja, društvene igre, socijalizaciju i uključivanje u život zajednice. Takav direktan kontakt neprocijenjiv je za razvoj demokracije u davanju smislenih prijedloga u rješavanju svakodnevnih problema, samoorganiziranju građana, i mogućnosti da suradnjom, a mimo političkih stranaka, građani neposredno utječu na politiku od javnog interesa. GO HSU Varaždin smatra da ne postoji alternativa za samoorganizaciju građana u naselju ili dijelu naselja, te ne prihvaća obrazloženje gradske vlasti da će tek sada građani moći direktno, kanalizirajuči zahtjeve prema gradskim službama, ostvariti sve svoje interese. Analogno toj logici, u slijedećem bi koraku mogli ukinuti općine, gradove, pa bi građani sve svoje interese ostvarili (bolje i funkcionalnije, kako veli gradska vlast) u direktnom obraćanju i kontaktu s državom.

- Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada povećavaju se cijene usluga sakupljanja i odvoza otpada, čime će se dodatno opteretiti tanak kućni buđet građana, posebice starije populacije i umirovljenika, obzirom na zaista skromne mirovine. Da bi se zamaskirao udar poskupljenja, Vijeće (tankom) većinom donosi odluku o sufinanciranju javne usluge skupljanja komunalnog otpada za kategoriju stanovništvo, ali samo u razdoblju listopad- prosinac 2023. godine. Sufinanciranje će biti realizirano kroz gradski proračun, znači opet na teret građana Varaždina. GO HSU Varaždin navedeno smatra nepoželjnim, nepotrebnim i krivo napravljenim. Smtramo da se, kroz unutarnje uštede i preraspodjele, moglo iznaći rješenje za izbjegavanje povećanja cijene usluga.

- Navedeno - unutarnje uštede i preraspodjela raspoloživih sredstava, trebalo bi primijeniti i kao alternativu za najavljeno poskupljenje cijene gradskih vrtića, posebice na konstataciju da je Vlada donijela uredbu o kriterijima i mjerilima za utvrđivanje iznosa sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića, a s ciljem da lokalne sredine ne posežu za mehanizmom povećanja participacije roditelja u cijeni zbrinjavanja djece u vrtićima. Ova odluka samim udarom na roditeljski budžet ima i dalekosežnije posljedice, odražava se na proklamiranu demografsku politiku, te naravno da će (između inih negativnih tendencija) utjecati i na odluku mladih za odlazak iz zemlje. Koliko je to štetno, ne treba posebno apostrofirati, jer smo, kao društvo u cjelini, zauzeli stanovište da upravu tu populaciju, mlade, želimo zadržati ne želeći njeno iseljavanje van domovine.

Uz problem mnoge neupisane djece u vrtić (jer lokalna zajednica nije osigurala dovoljno kapaciteta za smještaj), povećanje cijene zaista izgleda kao namjera upravo u smislu negativne populacijske i demografske politike.

Kao društvo sve više starimo, postajemo “staro društvo”, te se postavlja logično pitanje tko će u domovini ostati i tko će u dogledno vrijeme, obzirom i na trenutni prisutni trend negativnog omjera radno aktivnog stanovništvai umirovljenika, uspjeti održati mirovinski sustav operativnim i brinuti o starijim.

Na kraju, al ne manje važno: Hrvatska stranka umirovljenika ističe potrebu rada i štednje na svim razinama. Kao što umirovljenici, prije nego krenu u potrošnju, pažljivo procijene gdje i na što će potrošiti skromna sredstva, isto racionalno i štedljivo ponašanje očekuju i od gradske vlasti. Sjednica Gradskog vijeća pokazala je nizak postotak izvršenih radova u, npr. komunalu, al je istovremeno pokazala npr. visoke troškove odvjetnika i odvjetničkih usluga (uz velik broj pravnika zaposlenih u upravi), visoke troškove reprezentacije, putovanja… Naravno i visoke troškove rashoda za zaposlene- prema Službenom vjesniku Grada Varaždina br.9/2023. od 4. kolovoza 2023. godine, u upravnim tijelima Grada Varaždina, sukladno važećim pravilnicima o unutarnjem redu, sistematizirano je ukupno 138 radnih mjesta, a trenutno je zaposlen 121 službenik. Konstatiramo, nažalost, nikada više (sistematiziranih) zaposlenih, uz na žalost slab radni efekt (sukladno polugodišnjem izvješću o izvršenju podnesenom na sjednici Vijeća).

Hrvatska stranka umirovljenika, Gradski ogranak Varaždin upućuje na racionalno i štedljivo poslovanje, na sagledavanje unutarnjih rezervi, unutarnje preraspodjele, na pažljivo i racionalno zapošljavanje, a da bi se izbjegla nepotrebna povećanja cijena usluga na koje Grad može neposredno utjecati.

GO HSU Varaždin

Predsjednica
Tamara Ljubić Zajec, prof., univ. spec. oec.

Komentari