Vlada odlučila

Iduće godine umirovljenici će moći besplatno putovati željeznicom bilo gdje u RH

Kako ističu iz Vlade, predviđa se da će u 2024. godini izostali prihod za navedene skupine putnika iznositi 2 milijuna eura, što će se HŽ-u nadoknaditi iz proračuna...
Objavljeno: 14.12.2023. 07:59

Zadnja izmjena: 14.12.2023. 08:01

Foto: Arhiva

Svim umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina Vlada je danas omogućila besplatan željeznički prijevoz u 2024. godini, zbog, kako ističu, poboljšanja kvalitete njihova života te smanjivanja troškova života.

Uvođenjem pilot-projekta besplatne vožnje željeznicom, 1.224.544 umirovljenika i osoba starijih od 65 godina imat će mogućnost neograničeno koristiti željeznički prijevoz na području Hrvatske te besplatno putovati vlakom u svrhu svakodnevnih i povremenih putovanja, jednodnevnih izleta, posjeta događanjima i manifestacijama, odlazaka liječniku, putovanja na ljetovanje i drugih putovanja. Podsjetimo, sada umirovljenici i osobe starije od 60 godina imaju pravo na 50 posto popusta na putovanja željeznicom u RH. 

Kako ističu iz Vlade, predviđa se da će u 2024. godini izostali prihod za navedene skupine putnika iznositi 2 milijuna eura, što će se HŽ-u nadoknaditi iz proračuna. Navode i brojke, prema kojima su umirovljenici i starije osobe ostvarili u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili oko 650.000 putovanja te se procjenjuje da će u 2023. biti ostvareno 10 posto više putovanja u odnosu na 2022. godinu.

Socijalna, ali i razvojna komponenta

Realizacija tog pilot-projekta ima uz socijalnu i razvojnu komponentu. Naime, do kraja 2025. godine društvo HŽ Putnički prijevoz će u promet pustiti još 13 novih vlakova, a u idućem programskom razdoblju planirana je nabava još oko 60 novih vlakova. U vezi s tim, nužno je u idućem periodu stvoriti naviku putovanja vlakom, što je neophodno u cilju dugoročne održivosti željezničkog prijevoza, navode iz Vlade.
 

Komentari