Ilčić i Hrast pokreću tužbu protiv svih koji su ga prikazali kao „rasista, fašista, nacista, i ksenofoba“

Objavljeno: 05.12.2015. 10:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: Siniša Sović

Jučerašnje gostovanje Ladislava Ilčića u emisiji "Novi dan" izazvalo je pravu buru negodovanja i reakcija od strane medija i političara. Premda je u emisiji govorio o izborima, njegovo će se gostovanje pamtiti po izjavama koje su mnoge šokirale...

Iz Hrasta poručuju da osuđuju „medijski linč“ i izražavaju zabrinutost činjenicom da se stavovi Ladislava Ilčića, koji ocrtavaju službeni stav europskih zemalja poput Poljske, Slovačke, Mađarske, Slovenije i Austrije, u Hrvatskoj ne smiju niti izreći. Kako kažu, sloboda govora, misli i izražavanja u Hrvatskoj je ugrožena:

- Stranka Hrast i Ladislav Ilčić pokrenut će odgovarajuće postupke – tužbe za uvredu, traženje naknade štete od svake osobe koja je govorom mržnje nanijela štetu Ladislavu Ilčiću protiv Zorana Pusića, Zorana Jovanovića, Aleksandre Kolarić, Maje Sever i drugih osoba koje su jučer prikazale Ladislava Ilčića kao rasista, fašista, nacista i ksenofoba, stoji u službenom priopćenju stranke. 

Ujedno su pozvali sve da pogledaju snimku emisije te da je Ilčić argumentirao da su muslimani i njihova djeca jednako vrijedni kao i Hrvati te da postoje kulturološke razlike između naroda.

- Nismo znali da je iznošenje te notorne činjenice zabranjeno ili toliko „politički nekorektno“ da se zbog toga diže takva hajka. Sama ta činjenica nikog ne diskriminira niti vrijeđa jer biti različit ne znači biti manje vrijedan, kažu iz Hrasta.

Šef Domoljubne koalicije u kojoj je i Ilčić, Tomislav Karamarko, ogradio se od takvih stavova rekavši da to nije nužno stav Domoljubne koalicije te da će s Ilčićem razgovarati.

Podsjetimo, Ilčić je u gostovanju izjavio da postoje milijuni ljudi u Europi i Africi koji žele doći u Europu i da su oni „biološki jači“ od Europljana jer imaju mnogo djece te je za djecu izbjeglica rekao da nisu ista, premda su jednako vrijedna.

Naglasio je da država mora razmišljati o svom identitetu dodavši da bi se Hrvatska, zbog zaštite sigurnosti, trebala poput Mađarske ograditi bodljikavom žicom. Zbog toga su reagirali novinari, političari i Udruge istaknuvši da je riječ o diskriminirajućem ponašanju. Snimku možete pogledati ovdje.

 

Komentari