Ilčić Mostu uputio otvoreno pismo: "Zbog inzistiranja na velikoj koaliciji ustvari ne želite reforme"

Objavljeno: 07.12.2015. 09:11

Zadnja izmjena: 15.01.2016. 10:47

Foto: N1/Emisija "Novi dan"

Ladislav Ilčić, predsjednik stranke Hrast te novoizabrani saborski zastupnik, uputio je otvoreno pismo Mostu u vezi postizbornih koalicija. Rješenje o novoj vladi zasad nije na vidiku, a Ilčić, kako stoji u pismu, smatra da „velika koalicija“ na kojoj inzistira Most, nije rješenje...

Ilčić to argumentira tvrdnjom da, ako se stvori velika koalicija, u njoj će većinu glasova imati SDP i HDZ koje Most, budući da će biti u manjini, neće moći natjerati na provođenje reformi. S druge pak strane smatra da je koalicija s (njegovom) Domoljubnom koalicijom bolje rješenje:

- Ako ostvarite saborsku većinu samo s Domoljubnom koalicijom, mi iz te koalicije nećemo moći donijeti nijednu odluku bez vaše podrške. Drugim riječima, vi ćete nas moći „natjerati“ na one programske odluke koje su vama važne. Ovaj argument neoborivo pokazuje da Most, ako će inzistirati na „velikoj“ koaliciji, ustvari ne želi reforme, stoji u pismu.

Ilčić ujedno smatra da je u demokraciji uobičajeno da postoji oporba te da se toga ne treba bojati te je ukidanje oporbe ujedno ukidanje demokracije i "vraćanje u jednopartijski sustav."

- Novu političku kulturu mogu donijeti samo novi ljudi u politici, koji će poštivati različitost mišljenja, a ne tu različitost pokušati nasilno ukinuti. Most u tom procesu može dati značajan doprinos, naravno, ako se za to odluči, zaključuje Ladislav Ilčić.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Ilčićevo gostovanje u emisiji "Novi dan" izazvalo je pravu buru negodovanja i reakcija od strane medija i političara. Slijedom toga, iz Hrasta su osudili, kako kažu, medijski linč te najavili tužbe.

>>Ilčić i Hrast pokreću tužbu protiv svih koji su ga prikazali kao „rasista, fašista, nacista, i ksenofoba“

Komentari