Postoji li prešutni dogovor između Barbare Antolić Vupore i Davora Bernardića, da se Miroslavu Markoviću osigura ulazak u Hrvatski sabor?

>>Varaždince žele zastupati Barbara Antolić Vupora, Neven Bosilj i Miroslav Marković

Pitanje je to koje se ovih dana postavlja u lijevim kuloarima, kako varaždinskim tako i međimurskim, s obzirom na činjenicu da je predsjednica županijskog SDP-a vrlo bliska kandidatu za premijera Bernardiću, a nije nikakva tajna da je Miroslav Marković – ne samo njezin trenutno najbliži suradnik nego i dugogodišnji prijatelj…

Ime Nevena Bosilja, za kojega mnogi u SDP-u smatraju da uživa stručni ugled, nitko ne dovodi u pitanje. Nitko ne dovodi u pitanje ni to, da visoko na listi bude i Antolić Vupora kao žena u politici, predsjednica i privatna poduzetnica. Međutim, dio članova SDP-a kandidaturu Miroslava Markovića smatra "samo još jednim pokušajem uhljebljenja", te se pribojavaju da bi njegovu kandidaturu na isti način mogla shvatiti i javnost, a SDP upravo u trećoj izbornoj jedinici računa na jedan od najboljih rezultata.

Miroslav Marković osobni je prijatelj predsjednice županijskog SDP-a koja je vrlo bliska Davoru Bernardiću

- Da bi Barbara Antolić Vupora mogla istaknuti Dubravka Bilića, to nismo očekivali, iako je riječ o našem jedinom gradonačelniku, i to s uvjerljivo jednim od najboljih rezultata na posljednjim izborima. Ali, umjesto Miroslava Markovića na listi bismo radije poviše vidjeli Brunu Istera, Gordanu Marsenić ili Željka Posavca – kažu SDP-ovci s kojima smo ovih dana razgovarali.

Bruno Ister, kažu SDP-ovci, poznati je varaždinski poduzetnik, Gordana Marsenić također uživa stručni ugled među članovima, a Željko Posavec jedini je SDP-ov načelnik u cijeloj županiji. Miroslav Marković, s druge strane, najpoznatiji je po tome što je 2016. godine prema socijalnom kriteriju imenovan u Nadzorni odbor Termoplina, kako bi mu se na taj način pomoglo s naknadom koja mjesečno iznosi 4.000,00 kuna.

Izrijekom su to otkrili i zapisnici lokalnog SDP-a o kojima smo pisali – OVDJE.

Pomoglo mu se s 4 tisuće kuna

U Nadzornom odboru Termoplina Marković se nalazio od 26. travnja 2016. godine do 29. lipnja 2018. godine, tijekom kojeg perioda je na ime naknade za člana Nadzornog odbora primio oko 96.000,00 kuna. U nadzornom odboru tvrtke koja se bavi energetikom (plinom), Marković se nalazio kao strukom informatičar, i to jedino iz razloga što je u tom trenutku bio bi bez posla.

- Ruža Jelovac smatra da bi se trebao poštivati socijalni kriterij u imenovanjima te predložila da se u nadzorni odbor imenuje Miroslav Marković koji je nezaposlen – stajalo je u zapisniku SDP-a koji smo objavili OVDJE.

Budući da je to bilo tri godine prije njegova imenovanja, ispada da Marković već godinama muku muči s pronalaženjem stalnog zaposlenja. On je osobno, kao što se vidi iz faksimila zapisnika dolje, predlagao da jedan od kriterija za imenovanje u nadzorne odbore treba biti (loše) IMOVINSKO STANJE (pojedinih) ČLANOVA SDP-a. 

Faksimil zapisnika SDP-a koji otkriva da je Marković tražio da imovinsko stanje bude jedan od glavnih kriterija za imenovanje u nadzorne odbore gradskih tvrtki

I dalje u potrazi za stalnim poslom?

Kako nam je potvrdilo više sugovornika, Miroslav Marković prošle godine stalan posao pokušao je pronaći u jednoj varaždinskoj srednjoj školi, međutim bezuspješno. Među članovima stranke se, pak, predstavlja kao obrtnik i u registru Fine zaista se može pronaći obrt registriran na njegovo ime. Obrt pod nazivom „All – Agent“ Marković je osnovao izborne 2017. godine, a bavi se prodajom polica osiguranja. Međutim, ni za 2017. ni za 2018. na Fini nema registriranih prihoda, što znači – ili da prihoda nema ili da je riječ o prihodima ispod praga koji Fina registrira.

Uvidom u Finu evidentno je da obrt registriran na njegove ime ne ostvaruje prihode ili su oni ispod praga koji registrira Fina

DRUGA OPCIJA - GRADONAČELNIK VARAŽDINA

Sugovornici s kojima smo razgovarali uvjereni su da će se Marković, ne uđe li odmah ili naknadno u Hrvatski sabor, sljedeće godine kandidirati za gradonačelnika Varaždina. Navodno ni ne sumnja u svoju pobjedu, odnosno već dijeli gradske resore među svojim pristašama. Riječ je, kažu SDP-ovci, o vrlo samouvjerenoj osobi koja neće tako lako napustiti mjesto predsjednika gradskog SDP-a. Mnogi mu se zbog toga u ovom trenutku boje zamjeriti, ali o tome rado govore među članstvom i novinarima. Kao saborski zastupnik Marković bi primao plaću između 15.000 i 17.500 kuna, što je oko četiri puta više nego što je svojevremeno primao kao član Nadzornog odbora Termoplina. I oko četiri puta više nego što bi primao u srednjoj školi, gdje se prošle godine prijavio za posao. Dijelu članstva to se očito ne sviđa, ali... To je politika.

25.05.2020. 07:47h Zadnja izmjena: 25.05.2020. 10:25

Foto: Arhiva