Više ništa neće biti isto

Insajderski izvještaj o ratu u HNS-u: Štromaru dosta moljakanja, traži statutarne ovlasti ili će na sve ili ništa?

Objavljeno: 07.03.2016. 08:53

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 09:07

S više od 16.000 preferencijalno osvojenih glasova, za županijsku organizaciju HNS-a Štromarova bitka za predsjednika stranke činila se već napola dobivenom. Otpola, nije bila niti izdaleka! Četiri dana uoči sastanka Središnjeg odbora stranke dogovor o kandidatu za predsjednika još nije pao, ali su iščeznule sve iluzije. Ekskluzivo otkrivamo detalje sukoba koji bi dugoročno mogao uzdrmati stranku koja je 2013. godine rezultatom na lokalnim izborima "pokorila" Varaždinsku županiju...

Podsjetimo li se, lokalni HNS-ovci tek rijetko i nevoljko su priznavali činjenicu da u njihovoj stranci postoje dvije struje: zagrebačka liberalna i narodnjačka sjeverna. Napose u vrijeme neutralizacije Čačićevog utjecaja među članstvom u Varaždinskoj županiji. S druge strane, bolnu činjenicu da bez obzira na sve "svoje ljude" u Zagrebu nemaju bogznakakvog utjecaja na državnu politiku, gotovo nikakvog, nitko od njih nije priznavao čak ni off the record.

Klica razdora

Međutim, kako ekskluzivno doznajemo, sada su upravo to stvari koje čine klicu razdora u vrhu. Predragu Štromaru i Matiji Posavcu nude se mjesta potpredsjednika, Ivana Vrdoljaka od samoga početka "gura" se za predsjednika, a pred Ankom Mrak Taritaš je "odgovarajuća", ali dakako, ne i predsjednička pozicija. S rejtingom kakvog stranka ima, nitko od njih ne dopušta ni najmanju mogućnost da se cijela ta stvar prati kao Big Brother, na portalima i TV-u. Kao aktualna bitka Milanović – Komadina u SDP-u...

Štromar međutim, kako nam otkriva naš izvor u HNS-u, nije pristao na takvu ponudu te inzistira na tome, da se statutom oformi funkcija zamjenika predsjednika koja bi pripala isključivo njemu. Dakle, traži faktične ovlasti, ne formalnu poziciju. Posavec se navodno slaže s funkcijom potpredsjednika, ali sve dok to ne znači inferioran položaj u odnosu na njega. O svemu tome raspravljati će se, pak, u petak 11. ožujka na Središnjem odboru, kada bi se napokon trebala donijeti i službena odluka o kandidatu. No, što ako se ne dogovore?

Na sve ili ništa?

- Postoji druga opcija. Da se Štromar kandidira unatoč svemu. Međutim, čak ni s cijelim Sjeverozapadnim savezom stranke vjerojatno ne bi skupio dovoljnu potporu. Znate kako je to, mnogi su obećali, ali glasovat će se tajno. K tome Vrdoljak i Ferenčak cijelo vrijeme agitiraju – kaže nam jedan od izvora u HNS-u, ističući da se u ovom trenutku ne zna što je veći rizik - ući u otvoreni sukob pa izgubiti ili nakon dugo najavljivane kandidature svojem članstvu u Varaždinskoj županiji objasniti da funkcija zamjenika predsjednika u stranci "ipak igra bitnu ulogu".

- Štromarov plan bio je, prvo reorganizirati stranku. Na parlamentarnim izborima 2019. godine nastupiti samostalno i testirati snagu (otarasiti se etikete SDP-ovog priljepka), a onda voditi stranku još jedan mandat, ne više od ukupno osam godina – kaže nam izvor u stranci, ali gotovo je već sigurno da od svega toga neće biti ništa. Štromarov glavni zadatak u predstojećem razdoblju mogao bi, naprotiv, biti amortizacija štete uslijed gubitak mogućnosti kandidature, a onda i rezultata na lokalnim izborima 2017. Naime, već sada je jasno da će on teško podsjećati na godinu ponosa i slave, 2013.-u.

"Dosta moljakanja!"

Kao što smo već pisali, scena u Varaždinskoj županiji bitno se promijenila. HDZ je raspustio staru gradsku organizaciju, a isto je učinio i SDP koji već sada najavljuje da će od HNS-a tražiti ustupak u vidu kandidata ili za gradonačelnika Varaždina ili za župana. Tu su i Reformisti koji će samostalno uzeti dio kolača, a kamoli da se uspiju "prikrpati" SDP-u. No, kako doznajemo, postoji još jedna mogućnost za Štromarovu predsjedničku kandidaturu, ali u ovom trenutku prilično nedoglediva.

- Dio članstva strahuje da bi Vrdoljak zaista HNS mogao približiti HDZ-u, koji mu može pomoći u Osijeku ako se kandidira za gradonačelnika. Tu ambiciju Vrdoljak definitivno ima, no hoće li u tom slučaju sljedeće godine na mjesto predsjednika podnijeti ostavku, teško je reći. Pitanje je i koje su ambicije Matije Posavca – kaže nam izvor u HNS-u, ističući da je Štromaru čini se "dosta moljakanja". No vrijeme je prošlo, a sve ono što se nije uspjelo riješiti za mandata Kukuriku vlade predbacivat će se njemu kao bivšem županu.

Mokri san

Naravno, to su neizostavne bale, dogradnja kirurgije od koje nije bilo ništa; JPP je propao, a za srednjoškolski prijevoz trebalo je moliti i vlastitog koalicijskog partnera, žale se neki u HNS-u. No to će ujedno biti i pitanja koja će se Štromaru zasigurno postavljati kandidira li se ponovno za župana. A da će do toga doći, već sada je, kako doznajemo, gotovo sigurno. "Otići sada u Sabor, značilo bi i prije izbora SDP-u prepustiti Županiju na pladnju", stav je unutar HNS-a jer Štromara u tom slučaju naslijeđuje njegov prvi zamjenik Alen Kišić.

Može se, dakle, bez imalo oklijevanja zaključiti da se HNS Varaždinske županije nalazi na najvećoj prekretnici nakon isključenja Radimira Čačića. Istina, Štromar ga je uspio konsolidirati. Ni do kakvog egzodusa nije došlo. Mission complete. No u bitku za predsjednika stranke ušao je prilično naivno, misleći da je dovoljno biti "predvodnik tima". Njemu najodaniji suradnici drže to vrlinom ("Nema one očito potrebne pokvarenosti za politiku", kažu), no kolika je to utjeha za budućnost? Gubitak moći u "igri moći", što je zapravo politika, uvijek je plodno tlo za "reformatore". A nije da je mokri san baš svakog člana HNS-a kopirka u javnoj službi...

Komentari