novi čelnik HNS-a

Intervju s Mirkom Korotajem: 'Sve opcije su otvorene, ali nećemo žuriti'

'Zajedno s predsjedništvom stranke razradit ću terene, želim znati stanje na području cijele Hrvatske, vidjeti situaciju, no kao dosadašnjem zamjeniku, dosta toga već mi je i poznato', kaže novi čelnik HNS-a...

Piše: Alen Matušin

Objavljeno: 24.11.2022. 20:46

Zadnja izmjena: 25.11.2022. 07:48

Foto: Arhiva

Nakon što je predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj podnio ostavku, kormilo stranke preuzima njegov dosadašnji zamjenik Mirko Korotaj.

Korotaj je dugogodišnji načelnik Općine Cestica, gdje je prvi put pobjedio 2005., nikad kasnije nije izgubio, a preživio je i prijevremene izbore 2016., jedine uz one novomarofske održane godinu dana ranije. Zamjenik predsjednika HNS-a postao je 2020., nakon turbulencija koje je stranka prošla uslijed raskola 2014., kao i ulaska u HDZ-ovu vladu 2017.

S njime smo razgovarali nakon današnje ostavke Stjepana Čuraja.

  • Dolazi li Čurajeva ostavka (ipak) u optimalno vrijeme, s  obzirom na prve sljedeće izbore?

Mislim da ostavka dolazi u vremenskom periodu kad se imamo vremena organizirati i repozicionirati i dobro predstaviti građanima s dobrim projektima  i programima kakve je HNS uvijek imao.

  • Što nova uloga za vas znači operativno?

Zajedno s predsjedništvom stranke razradit ću terene, želim znati stanje na području cijele Hrvatske, vidjeti situaciju, no kao dosadašnjem zamjeniku, dosta toga već mi je i poznato.

'Nećemo žuriti'

  • Kada će biti raspisani izbori?

Za sad o datumu nećemo spekulirati, snimit ću stanje na terenu. Znamo da je praktički najjača koncentracija HNS-a tu na sjeverozapadu Hrvatske. Trebamo razgovarati s predsjednicima županijskih organizacija, iza toga slijedi raspisivanje kandidature, gdje se mogu javiti svi koji će to željeti. Svakako nećemo žuriti s izborima, dok ne pronađemo najbolju kadrovsku križaljku koja može voditi stranku na trenutnoj razini.

  • Razlozi Čurajeve ostavke?

Oni su obiteljske prirode. Želimo mu sve najbolje, stranku je preuzeo u škakljivom trenutku, godinu dana prije lokalnih izbora, ali kao tim uspjeli smo.

  • Gdje vidite HNS Varaždinske županije u novoj konstelaciji unutastranačkih odnosa?

HNS je u Varaždinskoj županiji najjači, tu su i mladi kadrovi, upravo njih treba izbaciti na površinu, dati im prostora i podršku, vjetar u leđa.

'Sve opcije su otvorene'

  • Gdje vidite politički prostor?

Moram reći da je stranka konsolidirana u zadnje dvije godine, vidim da HNS ima prostora u centru, da se može okupiti i s nekim drugim strankama i da možemo građanima ponuditi i dobre rezultate i dobar program.

  • Platforma centra, Reformisti?

Sve opcije su zasad otvorene, naravno da će predsjedništvo donijeti konačnu odluku o tome.

  • Poruka članstvu?

Poruka je jasna: HNS nastavlja s političkim programom moderne liberalne stranke, da bi građani u ovim teškim vremenima mogli bolje i kvalitetnije živjeti. Sve manje se vodi računa o srednjoj klasi i radnicima; radnicima u širem smislu riječi, nastavnicima, medicinskim sestrama, a enormno bogati postaju još bogatiji. HNS-ovi mladi kadrovi sa spojem dugoogdišnjeg iskustva mogu napraviti dobar program, organizirati stranku i polučiti rezultate. Ja kao pojedinac nisam bitan, ali spreman sam dati sve što će stranka tražiti.

Komentari