sdp ozbiljno poljuljan

ISPADAMO "RADNI KONJI" ANTOLIĆ VUPORE I MIROSLAVA MARKOVIĆA

Politička povijest Varaždinske županije ne pamti slučaj da je protiv vodstva neke političke stranke jednoglasno istupilo čak dvije trećine predstavnika njezine izvršne vlasti, no upravo to se sada događa u SDP-u Varaždinske županije...
Objavljeno: 15.06.2020. 06:26

Zadnja izmjena: 15.06.2020. 08:50

Foto: Arhiva

Politička povijest Varaždinske županije ne pamti slučaj da je protiv vodstva neke političke stranke jednoglasno istupilo čak dvije trećine predstavnika njezine izvršne vlasti, no upravo to se sada događa u SDP-u Varaždinske županije...

>>Marković ušao na listu - evo svih imena Restart koalicije za III. izbornu jedinicu

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnik Petrijanca Željko Posavec, zamjenik gradonačelnika Lepoglave Hrvoje Kovač i zamjenik načelnika Maruševca Mario Klapša – četiri od ukupno šest SDP-ovih vršitelja izvršnih političkih dužnosti u Varaždinskoj županiji – odlučilo je javno istupiti. Predsjednicu županijskog SDP-a Barbaru Antolić Vuporu prozivaju da je kod sastavljanja izbornih listi radila isključivo u interesu sebe i svojega zamjenika, predsjednika varaždinskog SDP-a Miroslava Markovića - odnosno na štetu SDP-ovaca koji obnašaju izvršne funkcije i stranci donose glasove na terenu.

- Veći broj mjesta na listi županijski SDP dobivao je i kada je bio u koaliciji s tada jakim HNS-om. Mi koji obnašamo izvršnu vlast, ispali smo „radni konji“ kako bi se osigurala mjesta za one koji se tek trebaju dokazati. Barbara Antolić Vupora izborila se za sebe i Miroslava Markovića. Tako se ne ponaša liderica i krajnje je vrijeme da nakon izbora snosi odgovornost - samo su neke od poruka koje je odaslalo četvero vodećih SDP-ovaca Varaždinske županije.

Stav preostale dvojice predstavnika izvršne vlasti znati će se tijekom dana, a zbog specifičnosti situacije i političkog trenutka - izjave četvero vodećih SDP-ovaca prenosimo u cijelosti ovdje:

DUBRAVKO BILIĆ

NITI SAM IZNENAĐEN NITI SAM RAZOČARAN 

Ne mogu reći da sam iznenađen konačnim izgledom liste. Nisam ni razočaran, jer se nisam se ni nadao da će biti prepoznate dobre stvari koje za SDP odrađujemo u Ludbregu. Listu je sastavio predsjednik Davor Bernardić, uz asistenciju predsjednice Barbare Antolić Vupore koja se do pred sam početak Glavnog odbora borila za najuži vrh županijske organizacije da bude na što boljim mjestima, te joj čestitam na izborenim ulaznim mjestima za nju i potpredsjednika ŽO Markovića.

NJIHOV VELIKI OSOBNI USPJEH

S obzirom da je zagorski SDP izborio za sebe četiri mjesta; međimurski za tri SDP-ovca i Matiju Posavca, dok je naša organizacija očito morala dati jedno mjesto Zagrebu i političkoj stranci koja je u našoj županiji nepoznanica - ispada da smo bolje smo prolazili čak i u koalicijskim listama s HNS-om u vrijeme Zorana Milanovića. Svejedno, to je veliki osobni uspjeh za predsjednicu i potpredsjednika, ali veliki neuspjeh za samu Županijsku organizaciju jer se najavljivalo najmanje četiri kandidata i borba za petog.

ISPALI SMO NJIHOVI "RADNI KONJI"

Osobno nisam zadovoljan da smo mi u Ludbregu, ali i u drugim sredinama u kojima upravljamo ili sudjelujemo u upravljanju poput Petrijanca, Lepoglave, Maruševca, Trnovca, opet ispali, kako bi rekli Englezi - radni konji (workhors), kako bi se osigurala mjesta za one koji se tek trebaju  dokazati. Gradska organizacija SDP-a Ludbreg je predložila predsjedniku stranke dvoje kandidata, Renatu Potočnik i mene osobno, dok je predsjednica osobno predložila još i Krešimira Šaliga, dakle ukupno troje kandidata za koje nije  bilo mjesta na listi.

PRIČE O RODNOJ KVOTI PALE SU U VODU

Priče o rodnoj kvoti padaju u vodu, kada se zna da je na našu listu sletio kolega Klisović. Sve u svemu, lista je potvrđena i ulazimo u vrlo važne izbore koji će možda biti najnapetiji do sada i svaki glas bi mogao biti važan. Bojim se da mnogi članovi neće biti baš najmotiviraniji nakon objavljivanja ovakvih lista jer za borbu u Saboru za interese našeg kraja, naše Varaždinske županije trebamo prepoznatljive, jake i dokazane ljude koji mogu biti prevaga za jačanje ekonomske snage i pridobivanje vrijednih projekata za brži razvoj.

ZA SADA OSTAJEM U SDP-U

U konačnici ovo su izbori u kojima bi dojam mogao odnijeti prevagu – dojam da je HDZ i dalje opterećen ispod kože korupcijskim skandalima i dojam da Restart koalicija može donijeti promjene. Ja osobno, unatoč svim kuloarskim pričama, ostajem za sada u SDP-e i nastojat ću pomoći da ovi izbori proteknu korektno te se pripramati za lokalne izbore u kojima ne pobjeđujete dojmom nego samo prepoznatim rezulatatima rada. Mogu samo pozvati sve Ludbrežanke i Ludbrežane da izađu na izbore i da podrže promjene koje su nam potrebne.


ŽELJKO POSAVEC

NEKIMA SE ISPLATILO HODOČASTITI NA IBLER

Iako sam znao da će predsjednica županijske organizacije SDP-a biti sigurno na listi, a pretpostavljao sam da će na listi biti i Miroslav Marković kao predsjednik gradske organizacije SDP-a, moram priznati da sam očekivao da će se na listi naći još pokoje mjesto za SDP-ove iz Varaždinske županije. Nekima se tako višestruko isplatilo hodočastiti na Ibler.

MI NA TERENU NISMO BILI VAŽNI

Kao jedan od mlađih članova stranke koji obnaša izvršnu vlast, razočaran sam što se nitko nije spomenuo nas na terenu koji svaki dan radimo za naše građane i koji bismo mogli donijeti koji glas više. Razočaran sam tim više što sam dobio daleko najviše potpora lokalnih i gradskih organizacija za listu za Sabor u Varaždinskoj županiji, a odmah me slijede i kolege Kovač i Klapša. Međutim, to nije bilo dovoljno važno i dovoljno dobro jer očito da smo imali neke druge kriterije. Zbog toga, ali generalno zbog jako loše odrađenog posla prilikom zagovaranja bolje pozicije SDP-a Varaždinske županije na listi, mislim da je SDP Varaždinske županije nakon ovih izbora sazrio za potrebne promjene.

ANTOLIĆ VUPORA MORA SNOSITI ODGOVORNOST

Predsjednica Antolić-Vupora izborila se za sebe i svog prvog zamjenika koji su dobili ulazna mjesta za Sabor. Ta ista predsjednica s potencijalnih 4 mjesta za našu organizaciju na kraju složila priču samo za dvije osobe. Tako se ne ponaša liderica i krajnje je vrijeme da nakon izbora snosi odgovornost za svoje loše postupke. U ovim mislima nisam usamljen, naprotiv, podrška mi stiže sa svih strana Varaždinske županije kao i od naših dužnosnika tako da sam spreman zajedno sa svima njima ponuditi jedan bolji SDP, kako članovima tako i građanima.

ZA PETRIJANEC I SDP ĆE SE TEK ČUTI

Izbore ću zajedno sa svojim članovima iz Petrijanca odraditi krajnje profesionalno i odgovorno. Doduše, tek kad im objasnim što se zapravo dogodilo, ali mi Petrijančani smo uvijek pokazali da potegnemo i za druge kad treba odraditi nešto za bolju Hrvatsku. Za Petrijanec i SDP će se tek čuti, a ove trzavice će se uskoro završiti. Petrijanec će opet dati najviše glasova za Restart koaliciju jer smo „fajteri“, svi do jednoga.


HRVOJE KOVAČ

ZNALO SE TKO SU "ODABRANI"

S obzirom na previranja unutar stranke posljednjih mjeseci, nisam iznenađen Bernardićevim odabirom takmaca za našu izbornu jedinicu. Štoviše, još prije mjesec dana smo imali razne informacije o "odabranima", a iste su jučer i službeno potvrđene. Iznenađenje je kolega Klisović, kojeg osobno izuzetno cijenim, ali koji je očito samovoljom predsjednika stranke završio u našoj izbornoj jedinici jer SDP u našoj županiji valjda nema dovoljno dobre ili lojalne kandidate za šefa Iblera.

TO NIJE SDP KOJEM TEŽIM

Nezadovoljan sam i vrlo razočaran činjenicom da niti ovaj novi SDP, kojemu se tepa i da je moderniji, bolji, inkluzivniji i progresivniji zapravo ne drži do politika koje zastupa. Proklamira jedno, a čini drugo. Žao mi je što se na više od pola lista ne pridržavamo rodnog pariteta, što je vidljivo i u našoj izbornoj jedinici gdje nedostaje stranačkih kolegica. Loše je i to što na svim SDP-ovim listama imamo tek jednu jedinu mladu osobu. Mladi su savjest ovog društva, mladi ne izlaze na izbore jer nemaju za koga glasati i onda umjesto da ih okupljamo, mi mlade šikaniramo. To nije SDP kojem težim. To nije SDP koji se busa u prsa da radi i stvara za mlade, a onda mladima ne omogućava aktivnu participaciju i sudjelovanje.

ANTOLIĆ VUPORA RADILA ZA SEBE I MARKOVIĆA

Iako je naša predsjednica odradila dobar posao za sebe i kolegu Markovića, vjerujem da je na kraju dana ostala s gorko-slatkim okusom u ustima. Ali to je politika... Svatko odabire svoj put i bori se za sebe uz sve povlastice i posljedice koje takva borba nosi. Netko preko drugih, netko uz druge.

MNOGE ĆE SE STVARI MORATI PROMIJENITI

Red je čestitati našim stranačkim kolegicama i kolegama koji su izborili potencijalno ulazna mjesta za Sabor i poručiti im da ćemo, u duhu socijaldemokracije pokušati motivirati članove da izađu na izbore i glasaju za SDP usprkos nezadovoljstvu koje se širi. Nakon izbora, mnoge će se stvari morati promijeniti u županijskom SDP-u jer ovaj aranžman za predstavnike naše županijske organizacije je sve samo ne volja lokalnih organizacija. Svakako ne odbacujem niti mogućnost novih izbora na jesen jer smatram da će pobjednik izbora teško sastaviti stabilnu Vladu.


MARIO KLAPŠA

MOGU JEDINO ČESTITATI ZAGORCIMA I MEĐIMURCIMA

Iako je Varaždinska županija predvodnica u socijaldemokraciji na sjeveru Hrvatske, što se jasno i vidi po rezultatima unazad desetak godina, bojim se da to SDP Hrvatske baš i ne vrednuje. Vidimo to po sastavu izborne liste za 3. izbornu jedinicu Restart koalicije na kojoj mogu jedino čestitati kolegama iz Krapinsko-zagorske i Međimurske županije koji su na temelju glasova birača izabrani na svoje sadašnje funkcije. Svojim radom ukazano povjerenje svakim danom potvrđuju, te su zaslužili u većem broju biti na listi za Hrvatski sabor.

BERNARDIĆ NE DRŽI DO VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Vidimo također da se istom logikom nije vodilo kad je u pitanju Varaždinska županija. Za to odgovornost ne leži na kolegama Posavcu, Kovaču ili pak mojoj malenkosti, koji smo - treba naglasiti - dobili puno veću podršku kandidaturi od strane stranačkih organizacija u Varaždinskoj županiji od primjerice aktualnog županijskog vodstva koje se, nekim čudom u manjem broju našlo na listi za Sabor.

NE VREDNUJU SE DEMOKRATSKI IZABRANI

Moje nezadovoljstvo udjelom SDP-ovaca iz Varaždinske županije na listi Restart koalicije je možda sad manje bitno. Više me brine nevrednovanje demokratski izabranih mladih članova neopterećenih politikom, koji stavljaju građane ispred te iste politike, a u isto vrijeme uspješno vode općine i gradove koji su u zadnjih nekoliko godina na vrhu transparentnosti u našoj županiji.

MORAJU SE DOGODITI PROMJENE

Vjerujem da će se nakon izbora na kojima će građani Općine Maruševec i Varaždinske županije ponovo potvrditi da žele promijene u Hrvatskoj i dati podršku SDP-u, promijene morati dogoditi i u Županijskoj organizaciji SDP-a. Naravno, ukoliko želimo građanima opravdati njihovo povjerenje i biti drugačiji od aktualne vlasti.

Komentari