priopćenje za medije

Ivanečki SDP: Besplatni vrtić za sve mališane i osnivanje Tehnološko-istraživačkog inkubatora

Objavljeno: 16.06.2023. 09:54

Zadnja izmjena: 16.06.2023. 10:28

Održana je 28. sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca, na čijem se dnevnom redu našlo pet točaka, među kojima je bila i Odluka o kreditnom zaduženju Grada Ivanca za dogradnju vrtića u Ivancu i izgradnju novog u Radovanu, a na koju se priopćenjem osvrnuo ivanečki SDP.

Kako su istaknuli iz Gradske organizacije SDP-a Grada Ivanca, besplatni vrtić zlatni je standard kojim se potiče ostanak, ali i dolazak novih mladih obitelji čime se stvara najkonkretnija i najefikasnija demografska politika, dodavši kako njihov pristup uključuje smanjenje nejednakosti među djecom, emancipaciju žena u svijetu rada, demografski rast te brigu o radnim pravima odgojitelja. Također, predložili su i osnivanje Tehnološko-istraživačkog inkubatora.

- Nakon dogradnje vrtića u Ivancu i izgradnje novog u Radovanu potrebno je krenuti u osiguravanje besplatnog vrtića za svu djecu sa gradskog područja. Ukoliko se država neće htjeti uključiti u taj projekt na nacionalnoj razini, važno je da Grad sam krene u ovaj iskorak. SDP je iznio i prijedlog da se uz Poslovnu i Industrijsku zonu osnuje Tehnološko-istraživački inkubator. Time bi se osiguralo mjesto za inovativne tvrtke s ciljem razvoja novih i modernih tehnologija. Uporište za tu ideju jest blizina FOI-ja, koji konstantno generira generacije stručnjačka i time privlači ulagače iz područja digitalnih tehnologija na sjever - naveli su, između ostalog.


Priopćenje GO SDP-a Grada Ivanca prenosimo u nastavku u cijelosti:

U srijedu, 14. lipnja, održana je 28. sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca. Na dnevnom redu našlo se pet točaka, od kojih je najvažnija Odluka o kreditnom zaduženju Grada Ivanca za dogradnju vrtića u Ivancu i izgradnju novog u Radovanu.

Besplatni vrtić zlatni je standard kojim se potiče ostanak, ali i dolazak novih mladih obitelji čime se stvara najkonkretnija i najefikasnija demografska politika, ujedno politika razvoja, rasta, prosperiteta i jednakih mogućnosti za sve. Naša politika ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u središte stavlja dijete koje od sustava mora dobiti najbolje moguće uvjete i podršku za postizanje cjelovitog razvoja. Cjelovit pristup uključuje temeljne vrijednosti koje zastupamo: smanjenje nejednakosti među djecom, emancipaciju žena u svijetu rada, demografski rast te brigu o radnim pravima odgojitelja. Navedene ciljeve potrebno je ostvariti kroz nekoliko mjera:

  1. za roditelje besplatni vrtići za djecu – oslobađanje roditelja od plaćanja participacije
  2. osiguranje dovoljnog broja mjesta u vrtićima - veći obuhvat djece ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem
  3. osiguranje kvalitetnog odgoja i obrazovanja u predškolskim ustanovama – veća materijalna prava te kontinuirana edukacija odgojitelja, uspostaviti sustav vrednovanja te centre podrške kako bi se omogućilo provođenje rane identifikacije razvojnih potreba, mogućih teškoća i darovitosti djece.

Nakon dogradnje vrtića u Ivancu i izgradnje novog u Radovanu potrebno je krenuti u osiguravanje besplatnog vrtića za svu djecu sa gradskog područja. Ukoliko se država neće htjeti participativno uključiti u navedeni projekt na nacionalnoj razini, važno je da Grad samostalno krene u ovaj pozitivan iskorak.

SDP je iznio javno prijedlog da se uz Poslovnu i Industrijsku zonu osnuje Tehnološko - istraživački inkubator. Time bi se osiguralo mjesto za inovativne tvrtke sa ciljem razvoja novih i modernih tehnologija, pružajući im svu potrebnu suvremenu infrastrukturu. Uporište za navedenu ideju pruža nam blizina FOI-a, koji konstantno, već iz godine za godinom, generira cijele generacije stručnjačka iz polja informatičkih znanosti i time privlači ulagače iz područja digitalnih tehnologija na sjever naše zemlje. Smatramo da bi ovo bio jedan važan iskorak za gospodarstvo Grada Ivanca.

Tokom sjednice predložili smo da Pučko otvoreno učilište Đuro Arnold počne provoditi tečaje hrvatskog jezika za strane radnike i izbjeglice iz Ukrajine, te da se uredi šetnica od Vitešinca prema Prigorcu, točnije oko kapele Svetog Duha.

Komentari