priopćenje za medije

Ivanečki SDP: Grad nije učinio ništa da pomogne svojim građanima u energetskoj krizi

Objavljeno: 16.09.2022. 11:38

Zadnja izmjena: 16.09.2022. 11:38

Održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca koja je bila tematskog karaktera vezano uz problematiku opskrbe plinom na ivanečkom području, a za raspravu se tokom sjednice javio vijećnik Mihael Slunjski koji je rekao kako "od samog početka krize pa sve do sada Grad Ivanec na čelu sa gradonačelnikom Batinićem nije učinio apsolutno ništa da pomogne svojim sugrađanima".

Naime, kako tvrdi Slunjski, cijene opskrbe Ivkom plinom povećavaju se za kućanstva sa 1,5 kuna na 15 kuna, a za poduzetnike do 20 kuna. Dodaje kako je nakon državne razine problematiku potrebno sagledati i s lokalne perspektive, a da je po tom pitanju Grad Ivanec odbio neke od prijedloga SDP-a koji bi ublažili energetsku krizu.

Priopćenje Gradske organizacije SDP-a Grada Ivanca prensimo u nastavku u cijelosti:

Cijene opskrbe Ivkom plinom povećavaju se za kućanstva sa 1,5 kn na 15 kn, a za poduzetnike do 20 kn. S obzirom da tvrtka obavlja tržišnu djelatnost posve korektno obavještavaju građane da se mogu prebaciti Gradskog plinari Zagreb. GPZG je opskrbljivač u obvezi javne usluge na ivanečkom području, te je po zakonu dužna opskrbljivati građane po zakonski regularnoj cijeni koju određuje HERA. Međutim, javlja se problem da GPZG nema dovoljno plina za nove korisnike, dok ga istovremeno ne može nabavljati po novim astronomskim cijenama. Potrebna je hitna intervencija države kako bi se uspjelo osigurati dovoljno plina da se po zakonski reguliranoj cijeni isporuči građanima koji na to imaju pravo.

Vlada RH donosi određene mjere, po kojima bi se trebalo osigurati dovoljno plina po cijeni od 3,3 kn do kraja ožujka sljedeće godine, ali jednako tako kod donošenja tih istih mjera kasne već mjesecima. Za sve su krive netočne projekcije Vlade, kao i sama percepcija problema. Ne mogu u rujnu mjesecu tvrditi da je inflacija samo 12%, dok nam cijene osnovnih prehrambenih proizvoda rastu preko 100%. Dok nam cijene Ivkom plina rastu preko 1100%. Na inflaciji od 12% se ne zamrzavaju cijene, inflacija
je preko 100%. Nažalost, na razini Vlade to ne shvaćaju, pa se prilično kasno donose mjere i stvara pogubni utjecaj za hrvatske građane.

Nakon državne razine problematiku moramo sagledati i sa lokalne perspektive, točnije na koji način se je Grad Ivanec uključio u rješavanje problema. I tu valja jasno istaknuti da od samog početka krize pa sve do sada Grad Ivanec na čelu sa gradonačelnikom Batinićem nije učinio apsolutno ništa da pomogne svojim sugrađanima. SDP Ivanec predložio je tokom sjednice da se razmisli o uvođenju energetskih vaučera za najugroženije skupine u našoj lokalnoj zajednice, ali i da se osigura dodatan paket potpora za poduzetnike. Važno je naglasiti da smo početkom godine predlagali osnivanje Zelenog fonda Grada Ivanca putem kojeg bi se građanima sufinancirao prelazak na obnovljive izvore energije, ali prijedlog je glatko odbijen. Jednako tako smo predložili da se domaćinstva sa prihodima manjim od 2000 kn po članu oslobode plaćanja komunalne naknade. Prijedlog nije prihvaćen od strane gradonačelnika, te će ga sada SDP uputiti izravno samom Gradskom vijeću na donošenje tokom sljedećih sjednica. Jedino što je prihvaćeno je da se krene u postavljanje LED rasvjete kako bi se uštedjelo do 80% potrošnje struje, čime bi se rasteretio proračun i osigurao višak sredstava, koja bi se usmjerila na potrebe građana.

Svi moramo doprinijeti kako bi naši sugrađani što lakše prebrodili krizu, te je stoga naša ključna poruka GPZG-u da poštuje zakon, Vladi RH da počne ozbiljno shvaćati situaciju, a gradonačelniku Batiniću da se napokon pokrene i donese konkretne poteze za pomoć građanima.

Komentari