unutarstranački izbori

Bitka Jenkač - Stričak već za tri tjedna? Evo što doznaje Jutarnji list

Jutarnji/eVarazdin/MA

Objavljeno: 19.10.2020. 09:16

Zadnja izmjena: 19.10.2020. 09:36

Foto: Arhiva

Kako doznaje Jutarnji list, unutarstranački izbori u HDZ-u ipak će se održati, a lokalna vodstva stranke trebala bi biti izabrana 8. studenoga ove godine.

Prema pisanju Jutarnjega, ponajprije bi se trebali izabrati predsjednici i potpredsjednici općinskih, gradskih i županijskih organizacija, i to prema načelu jedan član – jedan glas. Potom, mjesec dana kasnije, na delegatski način, birali bi se članovi općinskih, gradskih i županijskih tijela. Podsjetimo, proces izbora je počeo u užujku, no onda ga je nenadano prekinula pandemija korona virusa i lockdown. Na području Varaždinske županije najveća bitka vodi se upravo za najvažniju funciju, onu predsjednika županijske organizacije HDZ-a.

Za spomenutu poziciju natječu se, kao što je poznato, aktualni predsjednik Anđelko Stričak i pretendent na njegovu funkciju Siniša Jenkač. Nakon posljednjih parlamentarnih izbora, obojica su saborski zastupnici. Kandidaturu za saborskog zastupnika Jenkač je, podsjetimo, ostvario mimo volje predsjednika Stričaka, no mimo volje predsjednika - ukoliko sâm ne postane predsjednik - teško može ostvariti kandidaturu za župana. Unutarstranački izbori u HDZ-u zbog toga će u mnogome utjecati na tijek lokalnih izbora sljedeće godine, a izborni proces unutar stranke, prema pisanju Jutarnjeg lista, trebao bi završiti do 15. siječnja sljedeće godine.

Komentari