Izdan Zeleni bilten, odsad svi korisni kontakti na jednom mjestu

Objavljeno: 13.03.2015. 10:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija/Zoran Stanko

Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije te Savez udruga Dravska liga iz Varaždina izdali su Zeleni bilten 2015. koji je pripremljen s ciljem poboljšanja javnog dijaloga, informiranja javnosti i osnaživanja suradnje između lokalne vlasti i organizacija civilnog društva te građana, kao i radi transparentne politike zaštite okoliša i prirode u Varaždinskoj županiji koja uključuje sve dionike zaštite okoliša.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar iskazao je zadovoljstvo što izdavanjem ovog biltena građani na jednom mjestu imaju popis inspekcijskih službi s kontaktima.

- Izdavanjem Zelenog biltena želimo olakšati pristup informacijama i sudjelovanju javnosti u pitanjima zaštite okoliša, prirode te biološke raznolikosti – istaknuo je te dodao kako je Varaždinska županija jedina koja je izdala takav bilten koji će se prema potrebi i prilagođavati.

Naime, u Zelenom biltenu svi zainteresirani mogu pronaći korisne informacije o zaštiti okoliša, popis inspekcijskih službi s kontaktima te informacije o zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.

Za pitanja, prijave i prijedloge vezane uz zaštitu okoliša i prirode građani se mogu obratiti Zelenom telefonu Varaždinske županije 042/320-359.
Inače, u 2014. godini na Zelenom je telefonu obrađeno 366 prijava, od toga je 45 posto stiglo s područja Varaždinske županije.

U odnosu na 2013. godinu to je 20 posto više upita, a prijave se bilježe u 12 kategorija: buka, gradnja, zračenje, otpad, promet, rudarenje, vode, šume, zelenilo, zrak, tlo, životinje i razno. Naviše je prijava bilo u kategoriji otpada, a odmah iza toga nalazi se kategorija vode. Osim toga čak 22 posto poziva je vezano uz socijalne probleme pojedinaca i loše međususjedske odnose.

Na Zelenom telefonu Varaždinske županije radi Udruga Franjo Koščec kao članica Dravske lige, pa se detaljniji podaci o prijavama, prijedlozima i upitima s područja Varaždinske i okolnih županija, mogu pronaći na web stranici udruge (www.franjo-koscec.hr) kao i tabelarni prikaz obrađenih prijava pristiglih u 2014. godini.

Informiranje građana i pomoć pri rješavanju raznih problema bit će osigurana i na internetskoj stranici Županije na kojoj će se objavljivati aktualnosti o okolišu i prirodi s područja Županije. Kako se na prostoru Županije, uz zaštićene dijelove prirode, nalazi više zaštićenih ''Natura 2000'' područja, želi se povećati svijest javnosti o potrebi odgovornog ponašanja za očuvanje istih.

Tako će se poticati međusektorska partnerstva, organizacija seminara, radionica, okruglih stolova i drugih oblika razmjene informacija i znanja kako bi se povećao kapacitet lokalnih organizacija civilnog društva i građana te ubrzalo rješavanje uočenih problema u zaštiti okoliša i prirode.

Komentari