županijska skupština

SDP i HDZ podržali Čačićev proračun, HNS i Mladen Rogina jedini protiv

Vijećnici Reformista, HDZ-a, SDP-a, HSS-a, HSLS-a i HSU-a izglasali su proračun Varadinske županije vrijedan 290,6 milijuna kuna. Reformisti su izrazili zadovljstvo činjenicom da je proračun prihvatilo 29 od ukupno 36 vijećnika u Županijskoj skupštini, a spomenuto pripisuju „političkoj ozbiljnosti“...
Objavljeno: 08.12.2020. 16:00

Zadnja izmjena: 08.12.2020. 16:21

Foto: Arhiva

Vijećnici Reformista, HDZ-a, SDP-a, HSS-a, HSLS-a i HSU-a izglasali su proračun Varadinske županije vrijedan 290,6 milijuna kuna.

Reformisti su izrazili zadovljstvo činjenicom da je proračun prihvatilo 29 od ukupno 36 vijećnika u Županijskoj skupštini, a spomenuto pripisuju „političkoj ozbiljnosti“.

- Varaždinska županija, s dna ljestvice hrvatskih županija po povlačenju sredstava iz fondova EU, a gdje ju je 2017. godine ostavio Štromar, u protekle četiri godine mandata župana Čačića s preko 900 milijuna kuna EU projekata postala je daleko najuspješnija u Hrvatskoj – rekla je predsjednica županijskih Reformista Natalija Martinčević.

Martinčević napominje kako je u proteklom razdoblju realizirano više od 120 projekata, pri čemu su najveći: Minerva, Vodotoranj, Dom za starije i nemoćne, obnova i dogradnja 28 škola i dvorana…

Sljedeće godine u realizaciju, između ostaloga, kreće „Spinalni centar“ u Varaždinskim Toplicama vrijedan 113 milijuna kuna, kao i centri izvrsnosti („Arboretum Opeka“, Medicinska škola), vrijedni 180 milijuna kuna.

Oporbeni Marijan Rogina župana je, s druge strane, prozvao za „ulupavanje novca“ u dvorac Šaulovec, rasvjetu Vodotornja, kao i uređenje atrija Županijske palače. Kazao je kako u proračunu vidi „samo rastrošnost, dvorce i palače“, zbog čega mu daje „veliko ne“.

HNS-ovci kritizirali stranke koje su podržale proračun koji su predložili Reformisti: "Mi smo jedina oporba!"

Vrlo kritični bili su vijećnici HNS-a, koji su za rastrošnost prozvali ne samo župana Čačića nego i sve ostale stranke koje su podržale predloženi proračun.

- U kriznoj, recesijskoj godini prioritet ne smije biti izgradnja staklene kupole nad atrijem varaždinske Županijske palače od 6,7 milijuna kuna na kojoj župan inzistira. Natkriveni atrij poduzetnicima koji krpaju kraj s krajem neće pomoći baš nikako, dok financijska pomoć hoće – kazali su vijećnici HNS-a i podnijeli amandman da se dva milijuna kuna preusmjeri za pomoć obrazovanju, gospodarstvu i sportu.

- Nažalost, svi ostali vijećnici nisu imali sluha za sugrađane pogođene krizom, pa je amandman HNS-a odbijen te je na taj način HNS ostao jedina oporba u Skupštini - zaključili su HNS-ovci.

Vladajući se nisu složili s kritikama da je proračun „rastrošan“.

- Kvalitetnim planiranjem, odgovornim vođenjem, kao i vidljivim i mjerljivim rezultatima, dokazali smo da ostvarujemo ciljeve i programe koji smo si zadali – poručili su Reformisti, dok je župan izglasani proračun nazvao „konzervativnim“.

Sjednica Županijske skupštine zbog aktualne situacije održana je online.

Komentari