protiv iskorištavanja djece

IZJAVA PRAVOBRANITELJICE ZA DJECU 'Zbog zaštite Filipovih prava već smo se obratili policiji'

Objavljeno: 26.01.2017. 16:44

Zadnja izmjena: 26.01.2017. 16:47

Foto: YouTube/Screenshot

Na našu izravnu molbu da se očituje po pitanju slučaja maloljetnog Filipa, svojim se pisanim priopćenjem oglasila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Ona navodi da je o slučaju saznala iz medija i da se nije smjelo pojaviti njegovo puno ime i prezime, niti njegova slika. Stoga je preporučila svim novinarima koji su joj se dosad obratili da se uklone njegovi osobni podaci i fotografije s portala, jer mu oni nanose štetu.

- Zbog zaštite njegovih prava i interesa već smo se obratili nadležnim tijelima i policiji te očekujemo njihova izvješća. - priopćila je pravobraniteljica.

NE objavi u medijima

Ona ističe kako ovaj slučaj pokazuje razmjere nepoznavanja i nerazumijevanja pitanja sudjelovanja djece u životu zajednice, zbog čega se ono ponekad može pretvoriti u iskorištavanje djece u političke svrhe. 

- Djeca mogu imati svoje mišljenje o različitim pojavama u društvu, uključujući i one koje ih se ne tiču izravno, te ga mogu i privatno iznositi, ali javna objava u medijima ili korištenje djece u političke svrhe mogu ozbiljno ugroziti njihovu dobrobit. - stoji u priopćenju, na kraju kojega se konstantira da je to najčešće u vrijeme izbornih kampanja, zbog čega pravobraniteljica često upućuje javni poziv političarima da ne iskorištavaju djecu za svoje probitke.

Komentari