apsolutna većina

Ovo su službeni rezultati izbora!

Objavljeno: 16.04.2023. 10:00

Zadnja izmjena: 17.04.2023. 07:31

Foto: Arhiva

Službeni rezultati izbora!

stranka / broj vijećnika

  • SDP 12 (43,34%)

  • Čehok 4 (14,08%)

  • HDZ 3 (14, 06%)

  • Reformisti 1 (6,70%)

  • Dubravka Novak 1 (6,55%)

  • Davor Patafta (4,53%)

  • HNS (4,40%)

  •  Hrvatski suverenisti (3,89%) 

  • Most (2,41%)


Čehok: To je poraz nas i definitivno još veći poraz vladajućih, veliki poraz Bosilja

- Mislim, to je poraz i nas i definitivno uvijek veći poraz vladajućih. Mislim, vladajući su oni koji bi trebali motivirati ljude da izađu na izbore, tim više što je nositelj liste aktualni gradonačelnik. Vi kad uzmete da je za njega glasovalo od ukupnog broja svih birača u gradu Varaždinu možda nekakvih 12 posto, to je veliki poraz. Svatko mora za sebe razmotriti što mu to znači, kako to gledati trendovski i mi smo uvjereni da će se u sljedeće dvije godine pokazati sva pogubnost i sve loše što se događalo u politici Bosilja i SDP-a i da će građani vrlo brzo shvatiti da moraju izaći na izbore - rekao je Čehok.

- Naravno da nismo zadovoljni, nismo zadovoljni činjenicom da nismo uspjeli motivirati građane, ali morate znati da su ovo izbori koji se događaju u pola mandata, da mi nismo imali novaca. Išli smo stvarno s minimalnom kampanjom, to građani vide, i jednostavno nismo uspjeli doprijeti do građana. Moram priznati da mi je jako puno ljudi reklo: Da su izbori za gradonačelnika izašli bismo, ali mislimo da vijeće ne bude puno promijenilo i to se sada vidi na ovim izborima - dodao je.

- Mislim da što se tiče mojeg kluba, imat ćemo ga i dalje, biti ćemo oporba kakva smo bili i do sada i mislim da se neće ništa bitno promijeniti - rekao je između ostaloga.

 


Bosilj: Građani su odlučili maknuti krokodile

- Varaždin je bio mala bara s hrpom krokodila na državnoj razini, Habijanom, Čehokom i Čačićem, a građani su sada odlučili baru pretvoriti u jezero i maknuti te krokodile - riječi su kojima je Neven Bosilj komentirao rezultate izbora za Jutarnji list.


SDP već slavi samostalnu većinu


Bosilj: Zasad imamo 11-12 mandata

- Imamo obrađeno 85 posto biračkih mjesta, podaci su to koji još nisu službeno objavljeni, a prema tome imamo 11-12 mandata - izjavio je Neven Bosilj...

Podsjetimo, za samostalnu većinu potrebno je skupiti 11 mandata.


Iz stožera HNS-a...


Iz stožera Reformista...

Bili smo u stožeru Reformista koji se nalazi u stranačkim prostorijama...


Habijan: Niska izlaznost poraz je dosadašnje gradske politike

- Niska izlaznost poraz je dosadašnje gradske politike i na nju je utjecala destruktivna politika dijela vijećnika u dosadašnjem sazivu Gradskog vijeća. Zato smo u kampanji i komunicirali da želimo konstruktivniji saziv Gradskog vijeća. Naime, postoje određeni gradski problemi, kao što su balirani otpad i prometna infrastruktura, pri čemu prvenstveno mislim na Kućansku rampu, za čije je rješavanje potrebno zatomiti podjelu na svjetonazorska pitanja i lijeve i desne ili bilo koju političku boju - rekao je predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan.

 


Bosilj: Izlaznost očekivana, očekujemo i većinu

Neven Bosilj komentirao je izlaznost i iznio svoja očekivanja.

- Izlaznost je očekivana, jer kada se gradsko vijeće biralo i u drugim gradovima, izlaznost je bila oko 30 posto. Dok se u Splitu biralo gradonačelnika izlaznost je bila 20 posto, tako da takav podatak o izlaznosti ne čudi. Očekujemo da ćemo imati većinu, bilo samostalno ili s onima koji nisu destruktivni - rekao je Neven Bosilj.


Klopotan: Nadamo se tri mandata

Iako je izlaznost bila dosta mala očekujemo da su građani prepoznali ideju odgovotnosti i program koji smo prezentirali tijekom pretkampanje i kampanje. Nadamo se da cemo dobiti 3 mandata kako bi pokrenuli pozitivne stvari u novom sazivu Gradskog vijeca.


Birališta zatvorena.

Točno u 19 sati zatvorila su se birališta na području Grada Varaždina, a glasovanju je do 16.30 sati pristupilo 21,59 posto birača odnosno 50-ak posto manje nego na redovitim izborima 2021. godine. Za povjerenje građana natjecalo se devet lista, a prvi rezultati, kako doznajemo, očekuju se prilično brzo, a mi vam uskoro donosimo raspoloženje u izbornim stožerima. U nastavku pogledajte prizore s glasovanja nekih od kandidata tijekom današnjeg dana, koje su objavljivali na društvenim mrežama...

 

 

Odaziv 50-ak posto manji

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlanosti do 16.30 sati, do kada je u Gradu Varaždinu glasovanju pristupilo 8.398 birača ili 21,59 posto. I dalje je to najmanji odaziv danas u Hrvatskoj, gdje je, primjerice u Općini Kukljica, glasovanju do 16.30 sati pristupilo čak 43,92 posto birača. Prije nešto manje od dvije godine, na redovitim izborima do 16.30 sati glasovalo je 33,15 posto građana s pravom glasa. Odaziv je, dakle, manji za oko 50-ak posto.


Odaziv do 11.30 sati

Državno izborno povjerenstvo objavilo je kako je u Gradu Varaždinu do 11.30 sati glasovalo 3.694 birača ili 9,50% od ukupnog broja od 38.900 birača. Riječ je o najmanjem odazivu od svih mjesta u Hrvatskoj gdje se danas održavaju izbori. Na redovitim izborima 2021. do 11.30 sati glasovalo je 15,20 posto Varaždinaca s pravom glasa ili njih 60 posto više nego danas.


Podaci o izlaznosti

Tijekom izbornog dana, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske objavit će podatke o odazivu birača

  • do 11,30 sati objavom u 12,00 sati;
  • do 16,30 sati objavom u 17,00 sati.

Objavu istih pratite na portalu eVaraždin, kao i objavu prvih prijevremenih rezultata večeras po zatvaranju birališta odnosno po njihovoj objavi koja će uslijediti.


Kandidacijske liste

Varaždinci danas biraju između sljedećih kandidacijskih lista, redoslijedom kako ih je objavilo izborno povjerenstvo odnosno kako su poredane i na biračkim  mjestama:

  • Kandidacijska lista grupe birača, nositelj Ivan Čehok
  • Lista HDZ-HSU, nositelj Damir Habijan
  • Lista HNS-HSLS-Laburisti-HSS Braće Radić, nositelj Igor Klopotan
  • Lista Hrvatskih suverenista, nositelj Dominik Klemenčić
  • Lista Mosta, nositelj Krunoslav Vorih
  • Lista Reformista-SHU, nositelj Radimir Čačić
  • Kandidacijska lista grupe birača, nositeljica Dubravka Novak
  • Kandidacijska lista grupe birača, nositelj Davor Patafta
  • Lista SDP-a, nositelj Neven Bosilj