teške javne optužbe

'Budimo grad' u HNK Varaždin pozvali DORH: 'Upozoreni smo da stvari pustimo na miru'

Pozivajući se na izvješće revizije na više od stotinu stranica, Budimo grad zaključuje da HNK Varaždin posluje nezakonito i neracionalno, te navode konkretne primjere, poput honorara gostujućih glumaca, toleriranja neobvljanja radnih dužnosti i tome slično...
Objavljeno: 30.09.2021. 19:27

Zadnja izmjena: 01.10.2021. 08:24

Platforma Budimo grad na temelju nalaza Odjela za unutarnju reviziju Grada Varaždina od Državnog odvjetništva RH traži očitovanje o  pravnoj kvalifikaciji nezakonitosti utvrđenih spomenutom internom revizijom, a o cijeloj stvari raspravljat će se i na Gradskom vijeću. 

Evo što su sve večeras objavili na Facebooku:

  • 'HNK Varaždin upravlja nezakonito' - Tako tvrdi ova platforma, pozivajući se na ono što je utvrdilo Kazališno vijeće, te na ono što, kako kažu, još od 2019. godine službeno tvrdi i Odjel za unutarnju reviziju Grada Varaždina. Bivšeg gradonačelnika optužuju da je "sve zataškao", a aktualnom postavljaju pitanje "hoće li učiniti isto"?
  • 'Nepravilnosti se događaju godinama' – Budimo grad tvrde da se nepravilnosti događaju godinama, no do sada nije bilo političke volje da im se stane na kraj. Navode kako "intendantica navodno uživa podršku HDZ-a i ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek".
  • 'Indendantica kupuje političare' – Iz platforme, naime, tvrde kako im je netko zaprijetio da stvari „puste na miru“, a indendanticu Jasnu Jakovljević optužuju da „raznim pogodovanjima kupuje naklonost političara i pojedinih zaposlenika kazališta“, zbog čega je sastav Kazališnih vijeća već godinama nezakonit.

Isječci iz nalaza revizije koje je objavila platforma

  • 'Novac nitko ne kontrolira' – Zakon o kazalištima, kako naglašavaju, predviđa poslovnog ravnatelja kojem je zadatak kontrolirati novac, no HNK Varaždin ga nema, odnosno to pitanje rješava na upitan način.
  • 'Financije nezakonite i neracionalne' – Pozivajući se na izvješće revizije na više od stotinu stranica, Budimo grad zaključuje da HNK Varaždin posluje nezakonito i neracionalno, te navode konkretne primjere - poput honorara gostujućih glumaca, toleriranja neobvljanja radnih dužnosti i t.sl. 
  • Slučaj ide na Gradsko vijeće -  Klub članova Vijeća platforme Budimo grad zbog svega toga podnio je predsjednici Gradskog vijeća prijedlog da se na idućoj sjednici raspravi stanje u HNK u Varaždin, te da se od DORH-a zatraži očitovanje o pravnoj kvalifikaciji nezakonitosti utvrđenih internom revizijom, kao i da vanjska revizija provjeri cjelokupno poslovanje u posljednjih šest godina. 
  • Iz proračuna 13 milijuna kuna - "Hrvatsko narodno kazalište je središnja kulturna ustanova Grada Varaždina. Dobiva više novaca iz gradskog proračuna od bilo koje druge institucije u kulturi. Proračun HNK prelazi 13 milijuna kuna", zaključuje ova politička platforma.

Komentari