'nekima hladan tuš'

Vijeće zaključilo da kod HNK nema ništa sporno, a Jakovljević već podnijela ostavku

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 26.11.2021. 15:58

Zadnja izmjena: 26.11.2021. 16:22

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Varaždina prihvatili su odluku da se s dnevnog reda skine točka o radu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, a zbog čega su vijećnici NL Ivana Čehoka napustili sjednicu. 

Kako je obrazložio gradonačelnik Neven Bosilj, cilj skidanja točke s dnevnog reda je da se zaštiti dignitet HNK i ravnateljice Jasne Jakovljević koja je predala zahtjev za razriješenjem s funkcije.

- Njezinim zalaganjem obnovljeno je puno toga i ova koncertna dvorana. Jakovljević više nije imala živaca i zdravlja nositi se s napadima, zbog toga je podnijela ostavku s 28. veljače. Zahvaljujem se na svemu što je tijekom 15 godina napravila za kazalište - rekao je Bosilj i dodao kako će Jakovljević postati njegova savjetnica za kulturu.

Za riječ je javio vijećnik Damir Habijan koji je rekao kako se slaže sa skidanjem točke s dnevnog reda.

- Drago mi je da je nakon onog blata koje je bačeno na ovu instituciju, a koja bi trebala biti institucija otvorena za sve i u kojoj bi upravo oni koji tu rade trebali dopustiti slobodu govora, mišljenja i izražavanja, a ne neki od njih, koji su zbog svojih osobnih ambicija napali neke od nas koji smo rekli da ne rade to radi repiutacije i ugleda ovog kazališta sada dobili hladan tuš - rekao je Habijan.

Sa skidanjem točke nije se složio vijećnik Mario Lešina.

- Razlog za skidanje točke ne može biti zaštita digniteta, već zaštita digniteta može samo biti kroz argumentiranu raspravu, pogotovo kada se javni prostor kontaminira različitim objedama i poluinformacijama. Umjesto da konačno o tome raspravimo, sad se to skida - rekao je Lešina i napustio sjednicu sa svojim kolegama.

'Bila sam u pravu'

Raspravu je zaključila predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan. - Ispravno je što sam dala dodatnih 60 dana kako bi se stvari mogle istražiti i proučiti. U ime svih nas i osobe ime Jasni čestitam na iznimnom doprinosu HNK, bili smo ponosni kada je primila nagrade ispred HNK. U svakom slučaju, to je važno zbog našeg HNK - rekla je Grđan. 

Komentari