BIT' ĆE IPAK MUŠKO

Je li Stričak zaista došao na ideju o stvaranju "narodne heroine" ili je sve to HNS-ov spin?

Objavljeno: 16.02.2017. 14:19

Zadnja izmjena: 16.02.2017. 15:08

Foto: Facebook: Anđelko Stričak

Nakon afere s doktoricom Zember, propasti natječaja za aglomeraciju i sunovrata Gorana Habuša; prethodno nedovoljne snage sjevernog HNS-a u Milanovićevoj vladi da progura ključne projekte poput dogradnje kirurgije i izgradnje škola, objektivna je činjenica da bi župan Varaždinske županije Predrag Štromar trebao imati ne malih razloga za brigu oko svibanjskih lokalnih izbora.

Ipak, mnogi smatraju da će HNS pomoću svoje stranačke mašinerije i ove lokalne izbore pregaziti kao plitak potok. Reformisti će se prema našim informacijama boriti za drugi krug, gdje Čačić vidi svoju priliku za ponovno osvajanje za vlasti, a HDZ ni sto dana prije izbora ne želi objaviti ime svojeg kandidata za župana. 

"Nalaze se čak i s Čehokom"

Upravo zbog toga čelništvo županijskog HDZ-a dalo je povod raznoraznim nagađanjima, a uz ono – da se nitko ne želi kandidirati, svakako najzanimljivija jest informacija da je Anđelko Stričak mjesto kandidatkinje za županicu ponudio Sanji Zember, donedavnoj ravnateljici varaždinske bolnice. U telefonskom razgovoru ona nam spomenutu informaciju nije željela prokomentirati, a Stričak je sve nazvao HNS-ovim spinom.

- Bojeći se rezultata Štromar se sada nalazi čak i s Čehokom. Mi ćemo imati vlastitog (stranačkog) kandidata za župana i nije riječ o ženi, a članovi stranke biti će i njegovi zamjenici. Međutim, mogu reći da ćemo listu formirati od različitih stručnjaka, dakle ne nužno članova HDZ-a. Priča o Sanji Zember kao kandidatkinji je HNS-ov spin jer su svjesni da javnost nije dobronamjerno prihvatila njezinu smjenu – bio je kategoričan Stričak.

"Narodna heroina"

Bio to spin ili ne, ideja o Sanji Zember kao kandidatkinji za županicu u teoriji nije uopće loša. Politika je ipak stvar percepcije, naročito tijekom kampanje! A ovu doktoricu prilično je lako zamisliti kako uz adekvatnu kampanju i dramatikom nabijene govore osvaja srca žena širom županije, uostalom – tu sposobnost pozitivne prijemčivosti pokazala je i obnašajući funkciju ravnateljice bolnice. Za trenutak se zaista učinilo da se prometnula u pravu „narodnu heronu“, zagovornicu struke i pacijenata (čitaj malog čovjeka) – borca protiv moćnika (zločestih političara).

Iz tog razloga ne bi uopće trebalo čuditi da je Stričak zaista došao na takvu ideju (nije li otkrio i "Varaždinu primjerenog" HDZ-ovca, Damira Habijana), no je li ga ona odbila ili je to zaista HNS-ov spin, sada više nije važno. Stričaku bi u svakom slučaju ovi izbori mogli biti od ključne važnosti za njegov opstanak na čelu HDZ-a, jer osvoji li vlast ponovno Štromar, koji objektivno nikad nije bio slabiji, Stričak bi se mogao suočiti s problemom – kako to opravdati pred članstvom. Neki su stoga nedjeljna druženja Siniše Jenkača, Nenada Horvatića i Gorana Kaniškog shvatili kao formaciju saveza koji će pričekati da se „kola razbiju“, a onda – postaviti "pitanje"!

Zatišje pred buru 2021.

Na  izravno pitanje našeg novinara upućeno Jenkaču – što zapravo stoji iza tih nedjeljnih druženja – šef novomarofskog HDZ-a otklonio je bilo kakve insinuacije u tom smjeru. Međutim, zahtjev za Stričakovom smjenom ta struja HDZ-a uputila je nakon što je on postao saborski zastupnik i reformirao gradski HDZ – dakle, kada se činilo da nikad nije bio jači. Što će biti doživi li HDZ protiv Štromara debakl, preostaje nam vidjeti. Naposlijetku, ove izbore valja shvatiti kao posljednje izbore prije velike smjene generacija 2021. – kada će sve sada važne stranke imati načelnike i gradonačelnike „stare“ i po nekoliko mandata, a mladih snaga možda niti na vidiku...

Komentari