Zakon o zemljišnim knjigama

Jenkač: Izmjene Zakona podupirem, ali predlažem da mogućnost upisa imaju i jedinice lokalne samouprave

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.10.2022. 18:48

Zadnja izmjena: 14.10.2022. 18:49

Jedna od tema sjednice Hrvatskoga sabora održane u petak bile su izmjene i dopune Zakona o zemljišnim knjigama, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik iz Varaždinske županije, HDZ-ov Siniša Jenkač.

Podsjetio je da je čitava izmjena i dopuna Zakona o zemljišnim knjigama vezana uz zakon donijet prošle godine, a govori o višegodišnjem programu izmjere građevinskog zemljišta, kojem je HDZ dao apsolutnu potporu.

- Živimo u državi u kojoj su ljudi vlasnici zemljišta, ali o svom vlasništvu, nažalost ne brinu niti ga održavaju niti ga ne rješavaju gruntovno i katastarski, što je opet povezano s naslijeđem koje imamo unazad 50, 60 ili 70 godina. Iz tog razloga, država je odlučila, i to pohvaljujem, da će se sve zemljišne knjige, to jest katastarska izmjera građevinskog zemljišta provesti i ovo je jedan od zakona koji će ubrzati to provođenje – smatra zastupnik Jenkač.

Inače, upis u zemljišne knjige moći će se provoditi elektronski, što Jenkač smatra dobrim, no sa saborske je govornice uputio i prijedlog. Naime, upis u zemljišne knjige će, prema dopunjenom i izmijenjenom zakonu, moći provoditi javni bilježnici i odvjetnici, a dosad je to bilo omogućeno i jedinicama lokalne samouprave koje se, naglasio je, bave kupovinom značajne količine zemljišta.

- Jedinice lokalne samouprave to su provodile same, papirnato, a provodili su to i naši građani, neki od njih zasebno, bez odvjetnika i javnih bilježnika. Dobro je da će u slučaju ako će to provoditi javni bilježnici, građani toga biti oslobođeni, a taksa za provođenje i upis u zemljišne knjige bit će nešto jeftinija. Za građane je to, ponavljam, dobro, ali što je s jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje također provode upise i koje imaju i kadrove i znanja? Predlažem da se razmisli da se mogućnost podnošenja prijedloga za upis u zemljišne knjige proširi i na javne vlasti, odnosno jedinice lokalne i regionalne samouprave – poručio je Siniša Jenkač sa saborske govornice.

Komentari