U Hrvatskom saboru u srijedu se raspravljalo o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o kreditnim institucijama te Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava, a u raspravi je sudjelovao i saborski zastupnik iz Varaždinske županije, novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

Iz izvješća je vidljivo da je Europska središnja banka napravila provjeru najjačih hrvatskih banaka koje su pretežno ili većinom u stranom vlasništvu, ali posluju na području Republike Hrvatske, koriste naš kapital, njime manipuliraju i gospodare, kazao je Jenkač.

– Vrlo je važna završna rečenica i vrijedi ju istaknuti, da je samim nadzorom utvrđeno da su naše najjače hrvatske banke ipak kvalitetne institucije. Zašto je to važno? Vratimo li se 20-ak godina unazad, sjetit ćemo se da takvih slučajeva nije bilo previše. Naprotiv, imali smo jako puno slučajeva državne sanacije raznih banaka i imali smo puno nepravilnosti u bankarskom sektoru. Znači, ipak napredujemo i idemo prema boljim financijskim institucijama, a to znači da je država uređenija i da sustav funkcionira – naglasio je zastupnik Jenkač. Dodao je da je za građane važno, što mogu potvrditi svi oni koji su imali ili imaju kredite, da su kamate prije desetak godina bile oko 10 posto, kako na kredite građana, tako i na kredite poduzetnika.

– Vratimo li se još dalje u prošlost, kamate su bile i 17 pa čak i 20 posto. Danas su kamate daleko manje i vidimo pozitivna kretanja – kazao je Jenkač i dodao kako smatra da je predloženi zakon dobar jer sprječava sve ono što se dogodilo 2008. godine, kada su građani u Americi, a onda i u Europi, morali sanirati banke.

Komentari

08.10.2020. 08:16h Zadnja izmjena: 08.10.2020. 09:10