saborska rasprava

Jenkač: Ovo je najvažniji dio Zakona o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Objavljeno: 02.02.2023. 17:53

Zadnja izmjena: 02.02.2023. 18:11

Zastupnici u Hrvatskome saboru raspravljaju o Zakonu o hrani te o nacrtu prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a u raspravu se uključio i zastupnik Siniša Jenkač.

Inače, prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu utvrđuju se uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti koje se obavljaju na OPG-u kao organizacijskom obliku, kao i način i uvjeti za njihov upis, odgovornost, prava i obveze nositelja i članova te se utvrđuju nadležna tijela i nadzor u primjeni Zakona.

- U prvom čitanju su mnoge kolege iz oporbe naglašavale sve ono što je i ugrađeno u završni prijedlog Zakona, a to je posebice dio koji se odnosi na reguliranje uvjeta za osnivanje dvaju ili više OPG-ova na istoj adresi i mislim da je to jedan od najvažnijih dijelova ovog zakona. Novim zakonom i metodologijom raspodjele pomoći i subvencija imat ćemo osnovnu subvenciju i dodatnu, specifičnu subvenciju vezanu uz različitost poljoprivrednih proizvoda i kultura - rekao je.

Dodao je i kako veliku ulogu u razvoju i napretku OPG-ova ima Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede te je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su pojedini zastupnici ustvrdili da Uprava, donedavno Poljoprivredna savjetodavna služba, ne funkcionira.

- Kao primjer mogu navesti Varaždinsku županiju u kojoj ta služba itekako dobro funkcionira jer ni jedan nositelj OPG-a bez pomoći Savjetodavne službe, osim onih koji su izrazito vješti, nije napravio niti jednu prijavu na povrat poticaja, kao ni ostale aktivnosti koje su provodili oko prijave zemljišta u ARKOD i slično - zaključio je Jenkač.

Komentari