odbor za poljoprivredu

Jenkač: Pravilnik o područjima s ograničenjima ne potiče na bavljenje poljoprivredom

Objavljeno: 18.03.2023. 12:09

Zadnja izmjena: 18.03.2023. 12:19

Nakon sjednice Odbora za poljoprivredu u Novom Marofu, na sjednici poljoprivrednog Odbora saborski zastupnik Siniša Jenkač kritizirao je sadašnju studiju projekta određivanja područja s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima.

Izrada studije projekta je prethodila pravilniku o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima koji je trenutno u fazi javnog savjetovanja. Jenkač je pojasnio kako je područje Novog Marofa područje s otežanim uvjetima za sve poljoprivrednike, a kao razloge je naveo nagibno i kiselo tlo, mali postotak humusa, eroziju tla, sušu i elementarne nepogode. 

- Unatoč svemu navedenom, Novi Marof nije područje otežanih uvjeta. Svi ste čuli za Vidovečko zelje. Ista zemlja, općina do općine, sve je isto i sad su općine Petrijanec i Sračinec dobile otežane uvjete. Kad ste jučer pogledali oko Novog Marofa vidjeli ste kilometre ravnice? Ne, brijeg na brijegu! Prema analizi koja je preda mnom, za područje Novog Marofa sve je lošije od lošijeg. U Novom Marofu, a i u brojnim drugim regijama, sigurno imamo dvadesetak različitih vrsta tla. Koncentrirajte se na svaku parcelu posebno i prema tim podacima dajte poticaje - rekao je Jenkač i dodao kako je sadašnja studija loša.

Jenkač je također rekao državnom tajniku Ljubomiru Majdaku kako bi bilo najbolje da se krene ispočetka jer, kako tvrdi, pravilnikom o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima ne potiču ljude na bavljenje poljoprivredom. Ministrica Marija Vučković složila se s Jenkačem oko izmjene pravilnika oko lokalnih samouprava te je rekla kako će predložiti promjenu i komisiji.

Komentari