rasprava

Jenkač na okruglom stolu o slobodnoj nedjelji i dostojanstvenom radnom vremenu

Objavljeno: 08.03.2023. 19:47

Zadnja izmjena: 08.03.2023. 19:47

Saborski zastupnik HDZ-a Siniša Jenkač sudjelovao je na okruglom stolu "Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme" posvećenom raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o trgovini koji je održan u organizaciji predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu Marijane Petir.

Okrugli stol održan je s ciljem da se ukaže kako prema dosadašnjem Zakonu rad nedjeljom nije u skladu s ustavnim vrednotama koje Hrvatsku definiraju kao socijalnu državu. Jenkač je rekao kako će novi Zakon ujediniti Sabor, ali da će se saslušati i oni koji imaju drugačiju perspektivu te je dodao kako nema većih i bogatijih investitora od trgovina i trgovačkih lanaca te da im nitko ne može parirati.

- Uvjeren sam da će se ovim izmjenama i dopunama Zakona o trgovini i ljevica i desnica ujediniti, ali pratit ćemo i one koji će imati drugačije mišljenje. Dapače, to je demokracija. Novi je Zakon dobar te sve ide u pozitivnom smjeru. Jedino trgovina i trgovci mogu za kvadrat zemlje za izgradnju trgovačkog centra dati velike novce, a ne može ih pratiti niti industrija. Na taj način oni remete odnose cijena zemljišta koje postoje na tržištu, a posebno se to ističe na malim tržištima jer za kvadrat zemlje koji košta 20 eura, oni mogu ponuditi i 100 eura, pa i više – rekao je Jenkač.

Na okruglom stolu dodano je i da je trgovačkim lancima teško vratiti kupca u trgovinu, a Jenkač je ponudio i svoj prijedlog rješenja.

- Trgovački lanci bi se trebali koncentrirati na smanjenje cijena te na taj način ponovno privući kupce u trgovinu. Smanjenje cijena sa sobom donosi i zadovoljne kupce. Ovako naši kupci odlaze preko granice, pošto je roba tamo jeftinija nego u Hrvatskoj - dodao je.

Komentari