saborska rasprava

Jenkač u Saboru: Potrebna nam je Konvencija o sigurnosti i zaštiti na sportskim priredbama

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.09.2020. 08:35

Zadnja izmjena: 23.09.2020. 08:35

Siniša Jenkač, saborski zastupnik iz Varaždinske županije, sudjelovao je u petak u Hrvatskom saboru u raspravi o konačnom prijedlogu Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama.

Jenkač je uvodno naglasio da je Konvencija potrebna i da ujednačava odnose, podiže sigurnost i zaštitu te jamči prijateljsko okruženje na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama kako u Republici Hrvatskoj, tako i u zemljama potpisnicama Konvencije, no kako je dodao, ne bi se samo nogomet trebao isticati kao jedan od problematičnih sportova. - Ja, kao dugogodišnji sportaš, mogu reći da ispada su osim nogometa svi drugi sportovi minorni, beznačajni i da oko njih nema problema i očito da se problemi oko navijanja i navijača pojavljuju samo na nogometnim utakmicam

Prema njegovim riječima, navijačke skupine su uvijek kroz povijest bile aktualne pa i politički aktivne, a bez politike, bez financiranja iz proračuna, nema sporta.

– Toga moramo biti svjesni. Nema sporta bez financiranja općina i gradova, njihovih sportskih zajednica, bez financiranja Ministarstva sporta. Meni bi bilo drago da zajedno s kolegama zastupnicima možemo utjecati, kao što i sama Konvencija govori, da se neometano prisustvuje nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama, da nemamo prigodu gledati huliganstvo i bacanje pirotehničkih sredstava na nogometnim utakmicama i da možemo jednostavno maknuti stigmu s nogometa i nogometnih navijača kao nešto negativno. Nadam se da će ove današnje rasprave, a i svi mi zajedno učiniti sve da u budućnosti to neće biti tako - rekao je Jenkač. 

Komentari