hrvatski sabor

Jenkač u Saboru: Vrijeme je da počnemo razmišljati o povratku vojnog roka

Hrvatski sabor

Objavljeno: 25.09.2020. 17:47

Zadnja izmjena: 25.09.2020. 17:50

U Hrvatskom saboru u četvrtak se raspravljalo o Godišnjem izvješću o obrani za 2019. godinu, a u raspravu se uključio i saborski zastupnik Siniša Jenkač.

Jenkač je pohvalio moderniziranje opreme Hrvatske vojske koje je u tijeku, kao i povećanje materijalnih prava hrvatskih policajaca, ali i nanovo otvorio pitanje služenja vojnog roka. Jenkač je, naime, stava da bi se nakon više od 20 godina, kako je rekao – trebalo ponovno početi razmišljati o uvođenju vojnog roka.

- On ne mora trajati godinu dana, može to biti pola godine, ali vrlo je važan jer stvara bazu pričuvnika nužnih za razvoj potencijala cjelokupne vojne moći. Ako nemamo dovoljnu vojnu moć, ako nemamo dovoljno pričuvnika koji će moći u vrlo kratkom vremenu biti mobilizirani i koji će znati koristiti tu vojnu opremu, onda smo kao država u problemima. Završio bih podsjećajući vas na 1988. i 1989. godinu kada je rijetko tko od ovdje prisutnih vjerovao da ćemo za godinu dana imati rat na ovim područjima. To se može dogoditi preko noći i ako nemamo dovoljno opremljenu i spremnu vojsku koja mora prva reagirati, a onda u drugom ešalonu – ako nemamo vojnu pričuvu, u velikim smo problemima i to nikada ne smijemo zanemarivati – kazao je saborski zastupnik Siniša Jenkač.

Komentari