saborska rasprava

Jenkač: Zakonom o održivoj upotrebi pesticida otklanjamo dosadašnje nedostatke

Objavljeno: 01.11.2021. 10:15

Zadnja izmjena: 01.11.2021. 10:21

HDZ-ov saborski zastupnik Siniša Jenkač je u pojedinačnoj raspravi o prijedlogu Zakona o održivoj upotrebi pesticida istaknuo kako se novim nacrtom otklanjaju dosadašnji nedostaci.

Pojasnivši kako Zakon definira i regulira distribuciju i prodaju pesticida na način da propisuje opće uvjete i određuje tko se može baviti određenom djelatnošću, Jenkač je naglasio i da se propisuju i uvjeti njihovo za skladištenje, kao i uvjeti i objekti za njihovu distribuciju.

-Zakonom je propisan i obavezan upis svih distributera pesticida u središnju evidenciju fitosanitarnog sustava. Također, velika pažnja posvećuje se informiranju javnosti i podizanju razine svijesti o upotrebi pesticida što je vrlo važno jer znamo da se korisnici često vode logikom da će rezultat biti bolji ako stave više pesticida što nije dobro i nije poželjno – objasnio je Jenkač i dodao kako je i sama edukacija vrlo važna i poželjna.

Edukacija bi se, kaže Jenkač, trebala provoditi još kvalitetnije kako bi se korisnici upozorili na opasnosti koje njihova pretjerana i neprimjerena upotreba može prouzročiti.

-Zakon posebnu glavu posvećuje uređajima za primjenu pesticida i njihovom održavanju što je vrlo važno jer su uređaji često stari i nekvalitetni. Posebna pažnja posvećena je postupcima primjene i upotrebe pesticida, kao što je primjena prskanjem iz zraka koja generalno nije dopuštena, ali se iznimno može dostupiti – rekao je Jenkač u pojedinačnoj raspravi.

Dodao je kako su prije same upotrebe pesticida korisnici dužni upozoriti javnost i poštivati ograničenja njihove primjene radi zaštite voda i vodnog okoliša, a zakonom se štite i pčele i poljoprivredne kulture. Naglasio je kako se u raspravama često spominjala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, a u srijedu je na adrese 41 poljoprivrednika iz mjera ruralnog razvoja pristiglo 55 milijuna kuna zbog čega je Jenkač čestitao Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji na dobro obavljenom poslu

Komentari