'ne možemo, zakleli smo se'

Još se ne zna poskupljuju li u Ivancu komunalije, Batinić gubi podršku

Milorad Batinić za sve okrivljuje HDZ, no SDP se danas ponovno oglasio, te mu ovaj put unaprijed uskratio podršku sa svoje dvije ruke u Gradskom vijeću. Kako kažu, dalje ne mogu, položili su zakletvu...
Objavljeno: 13.02.2022. 18:08

Zadnja izmjena: 13.02.2022. 18:44

Foto: Grad Ivanec (Milorad Batinić nastavlja obilaziti mjesne odbore, najvaljujući da će građani biti "pravodobno obaviješteni o daljnjim koracima i potezima Grada Ivanca)

Kao što je poznato, Ministarstvo uprave Republike Hrvatske obustavilo je provedbu referenduma u Ivancu kao nezakonitu, no gradonačelnik Milorad Batinić i dalje obilazi mjesne odbore, najvaljujući da će građani biti "pravodobno obaviješteni o daljnjim koracima i potezima Grada Ivanca".

Milorad Batinić za sve okrivljuje HDZ, no SDP se danas ponovno oglasio, te mu ovaj put unaprijed uskratio podršku sa svoje dvije ruke u Gradskom vijeću. Kako kažu, prvotno raspisivanje referenduma podržali su kako bi pokazali da su protiv dovoza varaždinskog smeća, kao i da su za to da Ivkom-vodama ostane samostalno uslužno područje. Znali su, međutim, da će stvari ovako završiti, jer je trebalo raspisati savjetodavni referendum koji bi bio sukladan zakonu. Sada Batiniću unaprijed uskraćuju podršku. Navode i razlog.

- Gradonačelnik ovog puta prebacuje odgovornost na Gradsko vijeće te traži od vijećnika da na hitnoj sjednici podrže stav da je Odluka o raspisivanju lokalnog referenduma zakonita i da se sama njezina zakonitost preispita na Upravnom sudu RH. S obzirom da smo u SDP-u legalisti bit ćemo suzdržani oko glasanja po ovom pitanju, ne možemo se dovoditi u situaciju da podržavamo nezakonite odluke i pridržavat ćemo se prisege kojom smo se obvezali da ćemo se držati zakona RH - poručuju.

Podsjetimo, u SDP-u još od najave referenduma tvrde kako je Batinić grad kojem je na čelu izložio riziku obustave financiranja projekata od strane države, a s druge strane, kako su također poručili - još uvijek se ne zna kako će se preuzimanje Ivkom voda od strane Varkoma odraziti na cijenu komunalija u gradu, budući da se dio prihoda Ivkom komunala nerealno nadomještao davanjem poslova Ivkom-vodama. HDZ, s druge strane, poručuje kako do svega ovoga nije trebalo ni doći, odnosno - ne bi ni došlo da su se Ivkom vode razvile na cijelom području bivše općine, za što je, kako kažu - godinama bilo prilike.

Batinić krivi HDZ

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić ovih dana  obilazi mjesne, te između ostaloga poručuje: "Građani trebaju znati što im se sprema te tko im dovozi varaždinsko smeće i dovodi Varkomovu vodu. Jednako tako, trebaju znati tko im je uskratio pravo da se o takvim temeljnim pitanjima – kao što su voda koju će konzumirati i smeće koje im se kani istovariti pod prozorom – izraze svoju volju." Optužuje na kraju HDZ.

Upozorava ga SDP

Ovih dana oglasio se direktor Varkoma, Bruno Ister, član SDP-a, javno poručujući: "Morate biti svjesni da neki od vaših lokalnih vodovoda neće moći zadovoljiti zahtjevima o kvaliteti pitke vode, a izvori s Ivančice koji zadovoljavaju stroge kriterije ograničenog su kapaciteta, osobito u sušnim godinama o čemu vi znate više nego ja. Dakle u takvim slučajevima imati ćete na raspolaganju naše izvore iz Belskog Dola, pa i izvore koji zahvaćaju vodu iz vodonosnika na preko 100 metara dubine i vjerujte mi da kvalitetom ne zaostaju puno za vašom vodom s Ivančice."

Komentari