Križanić u saboru

Josip Križanić u Saboru upozorio: Područni državni arhiv u Varaždinu nema dovoljno kapaciteta, kadra ni financija

Objavljeno: 03.05.2017. 09:05

Zadnja izmjena: 03.05.2017. 09:08

U utorak je HDZ-ov saborski zastupnik Josip Križanić u saborskoj raspravi upozorio, vezano uz prijedlog izmjene Zakona o arhivskim gradivima i arhivu, kojeg je predložio Most, da se radi o pomalo ishitrenom prijedlogu čiji je najveći problem parcijalni pristup problematici arhiva i arhivskoj službi.

Tako je na jasan način upozorio da bi ovakav prijedlog Zakona od primjerice Područnog državnog arhiva u Varaždinu zahtijevao da u vrlo kratkom vremenu, šest mjeseci, preuzme 5.000 dužnih metara arhivskog materijala iako državni arhiv u Varaždinu nema potrebnih kapaciteta. Državi arhiv u Varaždinu u ovom trenutku nema obnovljen objekt i potrebne spremišne kapacitete kao ni većina područnih državnih arhiva, njih 12 od 17, da prihvate arhivski materijal koji predviđa prijedlog zakona. Križanić je upozorio da te materijale također treba i obraditi za što također nema dovoljno stručnog kadra. Ovakav prijedlog zakona zahtijevao bi i dodatna financijska sredstva koja bi trebalo osigurati za područne državne arhive, a tražio bi se i niz dodatnih tehničkih uvjeta koje treba osigurati.

- "Zbog svega navedenog nije trebalo ići u parcijalne izmjene zakona koje će pred arhivsku službu u Republici Hrvatskoj staviti zadatke koje neće moći provesti. Prijedlog zakona koji je izradilo Ministarstvo kulture donosi cjelovita rješenja i njime se utvrđuje obveza Vlade da u roku od 12 mjeseci od donošenja zakona donese akcijski plan nužan da zakonske odredbe budu provedive." - pojasnio je Križanić

 

 

Komentari