reakcija

Jurak (HDZ): Nezaposlenost mladih smanjena, subvencije za kredite, obnovljeno 14 studentskih domova...

Objavljeno: 13.06.2024. 15:20

Zadnja izmjena: 13.06.2024. 15:23

Foto: Arhiva

Predsjednik ŽO MHDZ-a Varaždinske županije Tin Jurak oglasio se priopćenjem na prozivke Kluba vijećnika SDP-a koji tvrdi kako je 'HDZ i stranački podmladak jedini uzurpator djelovanja mladih'.

Jurak tvrdi kako predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki nije proučio materijal za točku 'Izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Varaždina' na sjednici Gradskog vijeća jer ista, navode, ima pogrešan naziv, a u sastav je ušlo svih pet kandidata GO Foruma mladih SDP-a te jedan kandidat Reformista i GO HDZ-a. Nadalje, Jurak na optužbe za uzurpiranje mladih odgovara ovako:

- Ako je uzurpiranje mladih to što se za vrijeme HDZ-ove Vlade među mladima nezaposlenost smanjila za 11 posto, a zaposlenost povećala na 45 posto, dok 42 posto mladih više radi na neodređeno vrijeme, onda HDZ uzurpira mlade. Ako je uzurpiranje mladih to što je izgrađeno ili obnovljeno 14 studentskih domova, a više od 34 tisuće mladih obitelji dobilo subvencije za stambene kredite, onda HDZ uzurpira mlade. Ako u SDP-u to smatraju uzurpiranjem mladih, ne čudi nas njihov poraz i na parlamentarnim i na izborima za Europski parlament – stoji u priopćenju.


Priopćenje MHDZ-a Varaždinske županije

Nezaposlenost mladih smanjena, stipendije povećane, dodijeljene subvencije za stambene kredite... HDZ i Mladež HDZ-a uzurpiraju mlade???

Pozivamo predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina, gospodina Lovru Lukavečkog, da prouči materijale 30. točke dnevnog reda 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Varaždina, pod nazivom „Izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Grada Varaždina”, jer očito nije stigao to učiniti.

Kao prvo, točka dnevnog reda ima pogrešan naziv jer se zamjenici Savjeta mladih od 2023. godine više ni ne biraju, a kao drugo, u Savjet mladih ušlo je svih pet kandidata Gradske organizacije Foruma mladih SDP-a Grada Varaždina te po jedan kandidat Narodne stranke – Reformisti i Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina.

Nisu prošli prijedlozi Vijeća učenika Prve gimnazije Varaždin, Studentskog zbora Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i tako dalje, a HDZ je namjerno predložio samo jednog člana kako bi bilo prostora za ostale studentske organizacije i udruge mladih, bez obzira koji to prijedlozi bili.

U priopćenju poslanom medijima u četvrtak, Klub vijećnika SDP-a ustvrdio je da su HDZ i stranački podmladak jedini uzurpatori svakog oblika organiziranog djelovanja mladih.

Ako je uzurpiranje mladih to što se za vrijeme HDZ-ove Vlade među mladima nezaposlenost smanjila za 11 posto, a zaposlenost povećala na 45 posto, dok 42 posto mladih više radi na neodređeno vrijeme, onda HDZ uzurpira mlade.

Ako je uzurpiranje mladih to što je više od 180 tisuća mladih u ovoj godini ostvarilo povrat poreza, više od 100 tisuća mladih uključeno u mjere zapošljavanja, to što je ukinuto stručno osposobljavanje, čime je znatno poboljšan status mladih, onda HDZ uzurpira mlade.

Ako je uzurpiranje mladih to što je izgrađeno ili obnovljeno 14 studentskih domova, a više od 34 tisuće mladih obitelji dobilo subvencije za stambene kredite, onda HDZ uzurpira mlade.

Ako je uzurpiranje mladih to što je udvostručena minimalna studentska satnica te je spriječen rast cijena studentske prehrane i menija, onda HDZ uzurpira mlade.

Osim toga, Varaždinska županija povisila je postojeće stipendije i uvela stipendije za studente doktorskih studija, a nagrađuje učenike i studente za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima. Otvoren je i Regionalni centar kompetentnosti za inovativne zdravstvene tehnologije pri Medicinskoj školi Varaždin, dovršava se rekonstrukcija dvorca Opeka za Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi, otvorena je nova, moderna škola u Svetom Iliji, dograđena škola u Velikom Bukovcu, a prije toga i u Martijancu.

Kreće se i s dogradnjom Osnovne škole Ivanec te dogradnjom područnih škola Strmec Podravski i Nova Ves. Ti projekti su posebno važni jer se radi o posljednjim školama u kojima se nastava odvija u dvije smjene. Nakon što se realiziraju sva ta ulaganja, sljedeće školske godine Varaždinska županija bit će prva županija u Hrvatskoj u kojoj će sve škole imati nastavu u jednoj smjeni.

Ako u SDP-u to smatraju uzurpiranjem mladih, ne čudi nas njihov poraz i na parlamentarnim i na izborima za Europski parlament.

Tin Jurak

predsjednik ŽO MHDZ-a Varaždinske županije

 

Komentari