povratak u političku arenu

BEZ ZADRŠKE Alen Runac - prvi veliki intervju HDZ-ovog kandidata za župana

Objavljeno: 07.03.2017. 13:55

Zadnja izmjena: 07.03.2017. 14:17

Foto: Viktor Hranić

Izbor Alena Runca za HDZ-ovog kandidata za župana iznenadio je dobar dio političke javnosti u županiji. Premda je Runac već stekao određeno političko iskustvo, većina javnosti ga percipira kao uspješnog sportaša i vrijednog sportskog djelatnika, a na kao političara.

Tako je i našu novinarsku ekipu dočekao u prostorijama Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina. Stoga se i naše prvo pitanje ticalo razloga koji su ga potaknuli da sportsku arenu zamijeni političkom.

- Ja sam 1995. godine bio predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a Centar Varaždin, pa sam zbog rada u policiji napustio stranku. Po izlasku iz policije vratio sam se u stranku. Došao sam u ovu borbu kako bih gradu Varaždinu i županiji vratio ponos. Vidite kako u Čakovcu rastu cijene stanova, a u Varaždinu padaju - to je samo jedan od pokazatelja svih problema.

Bila su određena nagađanja da biste zapravo Vi bili HDZ-ov kandidat za varaždinskog gradonačelnika.

- To su samo bila nagađanja, Damir Habijan je naš kvalitetan kandidat za gradonačelnika. Mislim da će on i pobijediti na tim izborima, isto kao što ću i ja pokušati pobijediti na izborima za župana. Smatram da smo mi dobar tandem dva rođena Varaždinca, vjerujem u našu pobjedu.

Govori se da iza vas stoji poduzetnički lobi. Kako biste to komentirali?

- One općine gdje je HDZ na vlasti su gospodarski jake i privlače ulagače - primjerice, Jalžabet i Ljubešćica. U razgovoru s mnogim gospodarstvenicima u našoj županiji vidio sam njihovo nezadovoljstvo time što je sadašnja vlast devastirala županiju, prije svega nepotizmom i uhljebljivanjem.

Što još zamjerate sadašnjoj vlasti - osim nepotizma?

- Činjenica je da su Predrag Štromar i njegov čovjek Goran Habuš došli na balama - pa će na balama i odletjeti. Zamjeram prije svega to što nisu odradili a što su obećali kad su imali vertikalu na vrhu države. Dvaput su nam obećali rješavanje bala - pozivam građane da im ne nasjednu treći put. Drugo, zamjeram im po pitanju Varaždinske bolnice. Vidimo da je bolnica Čakovec iskoristila sredstva, a mi to nismo jer se vezujemo za javno-privatno partnerstvo (JPP)

U čemu vidite problem s JPP-om?

-  Ne kažem da je on po sebi loš, ali treba ga pravilno odraditi - bez ikakvih privatnih interesa. Vidimo da to kod nas ne funkcionira, znate da je bivši partner nakon afere s JPP-om u našoj županiji završio u zatvoru. To već jednom treba zaustaviti.

Koji će vam biti ključni potezi - recimo, prva tri - ukoliko dođete na vlast?

- Prvo je da ćemo maknuti bale, one su i zdravstveni problem. Imamo analizu da raste broj malignih bolesti, pa i među djecom. Razgovarat ćemo s vladom - i sadašnjoj je vlasti bilo ponuđeno da se ukine koncesija i  financira rješavanje problema sa 60% sredstava. Varkom je građanima naplaćivao rješavanje otpada, ti se novci moraju pronaći. Drugo je problem bolnice - koja opet mora postati centar, da građani ne idu građani u druge gradove i njihove bolnice. Tu nije iskorišteno 70 milijuna kuna koji su se mogli uložiti u bolnicu. Imate i srednju školu Ivanec, odavno se ona trebala proširiti, ali se nisu iskoristila sredstva koja su mogla dobiti od države nego se išlo na javno-privatno partnerstvo, pa je to propalo. Takvih projekata imate koliko god želite - gdje god zagrebete oni isplivaju.

Komentari